Bosna i Hercegovina     | 07.09.2020. 13:24 |

Pokrenuta inicijativa za čist zrak u Sarajevu  

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana čistog zraka za plavo nebo, 7. septembra, Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH,” odnosno Eko HUB Sarajevo pokrenuo je inicijativu “Pronađimo zajedno rješenja: Čist zrak u Sarajevu!” putem koje je osmišljeno takmičenje za učenike srednjih škola u Sarajevu.

- Imajući u vidu problem aerozagađenja s kojim se suočava regija, a naročito Sarajevo, koje je posljednje dvije godine bilo i najzagađeniji grad u svijetu, u sklopu projekta 'Misli o prirodi!' koji finansira Vlada Švedske, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Eko HUB Sarajevo je pozvao učenike srednjih škola u Sarajevu i Istočnom Sarajevu da osmisle konkretno praktično rješenje, a oni najbolji će za ponuđeno rješenje biti i nagrađeni - navodi Aarhus centar u saopćenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, pozivu za učešće u takmičenju su se odazvali učenici - Prve gimnazije, koji će predstaviti ukupno tri idejna projekta, učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, koji će predstaviti ukupno dva idejna projekta pod sloganom "Budimo eko da bi bili neko":  Ambasadori čistog zraka  i Reciklažom do zdravog okoliša, kao i učenici Maarif Schools of Sarajevo, koji će predstaviti ukupno tri idejna projekta.

Radi se o projektima - Filter zraka na osnovu hemijske magle, uz prečišćivač otpadnih voda/supstanci, Prečišćivać zraka na osnovu vodene pare, uz prirodni mikrobiološki filter onečišćene vode i Zeleni krovovi grada Sarajeva.

Tokom ovog takmičenja planirano je da svaka škola-učesnica predstavi do pet zasebnih idejnih projekata koji bi ponudili učenici drugog i trećeg razreda, a koji se odnose na pružanje rješenja za zaštitu i poboljšanje čistoće zraka u Sarajevu.

Glavni cilj ovog takmičenja je edukacija učenika kroz praktično rješavanje problema zagađenja zraka, podizanje svijesti u pogledu kvalitete zraka i uticaja na zdravlje pojedinaca.

Predstavljanje prijavljenih kandidata i škola učesnica, kao i početak takmičenja organizovano je  simbolično danas u Vilsonovom šetalištu.

Nakon toga, do 3. novembra učenici će imati vremena da osmisle i opišu praktično rješenje, koje će predstaviti tokom zadnjeg dana takmičenja i to 3. novembra, za Svjetski dan čistog zraka, a kada će se proglasiti pobjednik/ca i uručiti vrijedne nagrade.

- Učenicima se ovim takmičenjem ostavlja prostor da sami osmisle najbolje rješenje, koristeći svoje talente i maštu, kako bi predstavili idejni projekat za koji oni smatraju da će najbolje odgovoriti problemu zagađenja zraka u Sarajevu. Od učenika se očekuje da zadnjeg dana takmičenja predstave: opis praktičnog rješenja u formi maketa ili vizuelne prezentacije bazirane na istraživanju, koji se zatim može realizovati u praksi. Na ovaj način mladi se motivišu i pozivaju da se aktivno uključe u proces zaštite okoliša/životne sredine - ističe Sunčica Kovačević, projektna asistentica Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH."

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo