Bosna i Hercegovina     | 07.09.2020. 16:17 |

Završen dokumentarni film o 'Indexima', premijera u Zenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - Autorsko-rediteljski dvojac BHT1 Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura završio je, poslije tri godine obimnog istraživanja i brojnih snimanja po cijeloj regiji, jedan od najiščekivanijih domaćih muzičkih dokumentaraca, film ''Indexi''.

- U početku nas je pratila neka vrsta strepnje hoćemo li uspjeti da složimo sve što se sa 'Indexima' događalo kroz 40 godina. Onda smo se vremenom počeli fascinirati i zaljubljivati u muziku i likove tih jedinstvenih muzičara. Ta strast nas je vodila kroz nebrojene labirinte u karijeri benda, a u konačnici nas pokretala da uložimo svu moguću energiju u priču, svjesni da to treba biti autentično, iskreno i što cjelovitije svjedočanstvo o prohujalim vremenima i umjetnicima koji su ih zabilježili za vječnost - kažu autori.

Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura su snimili više od 50 sati originalnog materijala za film koji traje 108 minuta i u kojem o Indexima, osim članova grupe, govore Goran Bregović, Josipa Lisac, pjesnik Mišo Marić, Maja Perfiljeva, Abdulah Sidran i niz muzičkih novinara iz regiona. Za priču je korišteno stotine fotografija i puno arhivskog materijala, među kojim su neki dosad neotkriveni snimci.

Završnu notu filmu ''Indexi'' daje tonski producent Muzičke produkcije BHRT-a Adnan Mušanović, koji završava masterizaciju zvuka.

Autori filma smatraju da je to presudni detalj.

- Indexi su bili perfekcionisti. I na  tom tragu morali smo učiniti taj zadnji korak, da naš izvrsni majstor tona ispegla zvuk s kojim će jedna grandiozna muzička priča dobiti zasluženi pečat – kažu.

Cjelovečernji film dobit će i svoj TV serijal, pet polusatnih epizoda, koje će BHT1 emitirati u 2021. godini. U toj proširenoj rediteljskoj verziji naći će se i brojne sekvence, koje nisu uvrštene u film.

Film ''Indexi'' će, spletom okolnosti, prva u BiH vidjeti publika zeničkog festivala ''dokuMfest''. Naime, aktuelne mjere zbog pandemije razlog su da se ne može izvesti planirana velika dvoranska premijera u gradu Indexa, uz mogući dodatni koncert kakav je već poznati serijal ''Indexi i prijatelji'', pa će film zasad biti prikazan u Zenici.

- Nije nam drago što je put tog, dugo očekivanog, dokumentarca do publike baš ovakav jer Indexi zaslužuju spektakl - kaže Josip Dujmović, direktor Zone muzike, organizatora zeničkog festivala.

- No, kad je već tako, presretni smo što će se premijera dogoditi na jedinoj smotri muzičkih dokumentaraca u BiH. Naš uobičajeni termin je početak septembra, ali kad su nas autori obavijestili da će do kraja mjeseca konačno biti završena produkcija, nismo imali dileme. Zbog njega smo festival pomjerili dvadesetak dana jer to je velika priča koja se događa možda jednom o životu – kazao je.

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo