Svijet     | 08.09.2020. 08:46 |

Yoshihide Suga vodeći u utrci za premijera Japana

FENA Internet

TOKIO, 8. septembra (FENA) - Yoshihide Suga, čovjek za kojeg se očekuje da će postati sljedeći japanski premijer, farmerov je sin s reputacijom neupitnosti, koji je postao ključni vladin savjetnik, glasnogovornik i provoditelj politika.

Očekuje da će 71-godišnjak pobijediti u vodećoj utrci vladajuće Liberalno-demokratske stranke, koja je započela u utorak, a parlament će ga odobriti da zamijeni odlazećeg premijera Shinza Abea, prenosi AFP.

Ako uspije, izbori će ograničiti karijeru u kojoj je Suga služio u ključnim političkim ulogama, uključujući nedavno i glavnog sekretara kabineta - ured koji uključuje koordinaciju politike.

Također je zapravo zaštitno lice Abeove vlade, služeći kao njezin glavni glasnogovornik i braneći odluke na dnevnim konferencijama za medije.

Suga je redovito govorio da ga ne zanima premijerska funkcija.

No nedugo nakon što je Abe krajem augusta objavio da će podnijeti ostavku zbog zdravstvenih problema, Suga je izašao kao vodeći izbor koji će ga naslijediti, a ključne frakcije LDP-a istakle su mu  podršku.

Suga je stekao reputaciju zahvaljujući svojoj moći da kontrolira raširenu i moćnu japansku birokratiju i pomaže progurati vladine politike.

Kao vladin glasnogovornik, nije često davao puno uvida u svoju osobnu ideologiju, iako je zagovarao neke inicijative, uključujući poseban sistem oporezivanja, koji se smatra važnim za revitalizaciju ruralnih područja.

Za razliku od mnogih u konzervativnom LDP-u, Suga nije politička plava krv, a odrastao je kao sin uzgajivača jagoda u ruralnoj Akiti, na sjeveru Japana.

Nakon srednje škole preselio se u Tokio i radio razne poslove kako bi se usavršio na večernjem fakultetu, prije nego što je 1987. izabran za člana općinske skupštine u Yokohami izvan Tokija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'