Svijet     | 08.09.2020. 08:54 |

Haftarove snage krše primirje u Libiji

FENA Internet

SIRT, 8. septembra (FENA) - Nelegitimne militantne snage odane Khalifi Haftaru ponovo su prekršile sporazum o prekidu vatre i gađale libijske trupe s više raketa u gradu Sirtu, rekao je u utorak portparol vojske Vlade nacionalnog jedinstva, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju Mohammed Kanunu je rekao da, iako se libijska vojska pridržava primirja, Haftarovi militanti su ga prekršili četvrti put otkako je stupilo na snagu prošlog mjeseca.

“Naše snage su u punoj mobilizaciji“, istakao je Kanunu, naglasivši da vojska čeka naredbu libijskog premijera Fayeza al-Sarraja da u odgovarajućem trenutku uzvrati na napade.

Vlada nacionalnog jedinstva Libije objavila je prekid vatre 21. augusta i naredila vojsci da zaustavi operacije protiv Haftarovih snaga.

Međutim, 27. augusta libijska vojska je objavila da je po prvi put prekršeno primirje od strane snaga odanih Haftaru, koje su ispalile više desetaka raketa na položaje vojske zapadno od Sirta.

Libiju je nakon svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine razorio građanski rat. Nova Vlada te zemlje osnovana je 2015. godine na temelju sporazuma pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive snaga odanih generalu odmetniku Haftaru.

Legitimna Vlada Libije bila je na udaru Haftarovih snaga od aprila prošle godine, a u nasilju je ubijeno više od 1.000 ljudi.

Vlada je u martu ove godine pokrenula operaciju “Mirna oluja“ protiv Haftarovih snaga kako bi se suprotstavila njegovim napadima na glavni grad Tripoli i nedavno oslobođena strateška mjesta, uključujući vazduhoplovnu bazu al-Watiya i grad Tarhuna, posljednje uporište Haftara na zapadu Libije. U operaciji je ostvarila značajne pobjede, protjeravši Haftarove snage iz Tripolija i Tarhune.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'