Bosna i Hercegovina     | 08.09.2020. 10:08 |

Vlada KS utvrdila izmjene i dopune Zakona o obrazovanju odraslih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. septembra (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih, te ga je uputila u skupštinsku proceduru.

Kroz prethodno provedenu javnu raspravu definisano je nekoliko izmjena i dopuna čiji je cilj otkloniti određene nedostatke koji su utvrđeni pri implementaciji ovog zakona, naveli su iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Izmjene i dopune odnose se, između ostalog, na jasnije grupiranje formalnog i neformalnog obrazovanja, s jedne strane, i informalnog i samousmjerenog učenja, s druge strane.

Također su ispravno definirani programi formalnog obrazovanja, odnosno, izbačeni su programi neformalnog obrazovanja koji su se greškom našli u kategoriji formalnih obrazovnih programa.

Značajnu novinu predstavlja ograničavanje da srednje škole kao javne ustanove, osim gimnazija, mogu provoditi programe za sticanje formalne kvalifikacije, a ne i privatne ustanove registrirane za ovu djelatnost. Programe prekvalifikacije i dokvalifikacije, pored srednjih škola kao javnih ustanova, mogu provoditi i privatne ustanove registrirane za ovu djelatnost.

Također, nije ostavljena mogućnost da se kroz obrazovanje odraslih mogu realizirati programi za sticanje visokog obrazovanja uopće. Organizatorima obrazovanja odraslih, koji su upisani u Registar koji se vodi u Ministarstvu, dozvoljeno je da od dana stupanja na snagu ovog zakona mogu realizirati ove programe za dvije generacije polaznika.

Dodani su i programi usavršavanja i osposobljavanja kao programi neformalnog obrazovanja, koji nisu bili navedeni u Zakonu.

Također, objašnjeno je da neformalno obrazovanje, koje nema status javno važećeg obrazovanja, mogu provoditi i drugi pravni subjekti koji ne podliježu obavezi institucionalne i programske akreditacije, što u postojećem zakonu nije bilo jasno navedeno.

Propisana je, između ostalog, i obaveza reakreditiranja organizatora obrazovanja odraslih, svakih pet godina, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo