Svijet     | 08.09.2020. 10:51 |

Frost: Britanija pojačava pripreme za napuštanje EU bez sporazuma

FENA Internet

LONDON, 8. septembra (FENA) – Britanija je u utorak ušla u drugi krug razgovora o trgovinskom sporazumu nakon Brexita, s upozorenjem Evropskoj uniji da pojačava pripreme za napuštanje bloka bez sporazuma, dok se obje strane prepiru oko pravila koja bi vladala trgovinom vrijednom skoro trilion (hiljadu milijardi) dolara.

Britanija je napustila EU 31. januara, ali su razgovori o novim odredbama trgovine između dvije strane ostvarili slab napredak dok vrijeme ističe za oktobarski rok o novom trgovinskom sporazumu i okončanju prelaznog perioda trgovinskih aranžmana do kraja decembra.

Dok diplomati pokušavaju dokučiti da li je britanski premijer Boris Johnson nervozan zbog omogućavanja burne završnice  četverogodišnje sage o Brexitu, njegov glavni pregovarač ponovo je izjavio da je Britanija spremna na scenarij bez sporazuma.

Takva mogućnost uznemirila je poslovnu zajednicu i oslabila je vrijednost britanske funte na valutnim tržištima.

-  Sada već ulazimo u šest mjeseci razgovora i ne možemo sebi priuštiti da se nadmećemo na dobro istrošenom terenu. Potrebno nam je da uvidimo više realizma od EU prema našem statusu kao nezavisne zemlje – navodi u izjavi za javnost David Frost, šef britanskog pregovaračkog tima za Brexit, prenosi Reuters.         

- Ukoliko oni to ne mogu učiniti u veoma limitiranom vremenu koje nam je preostalo, mi ćemo u tom slučaju trgovati s EU pod odredbama poput onih  koje Unija ima s Australijom i pojačat ćemo naše pripreme za odlazak do kraja godine – kazao je Frost.

EU je u ponedjeljak upozorila Britaniju da će njen ugled kao stupa zapadnog svijeta biti ugrožen i da neće biti trgovinskog sporazuma nakon što bi London jednostavno mogao napustiti Sporazum o povlačenju potpisan u januaru.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo