Bosna i Hercegovina     | 08.09.2020. 13:27 |

Nenadić i Skaka o infrastruturnim i drugim projektima od značaja za Grad i KS

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 8. septembra (FENA) - Delegacije Grada Sarajeva i Vlade Kantona Sarajevo (KS), predvođene gradonačelnikom Abdulahom Skakom i kantonalnim premijerom Mariom Nenadićem, razgovarale su danas u sarajevskoj Vijećnici o nastavku i unapređenju saradnje na brojnim infrastrukturnim projektima iz oblasti zajedničke nadležnosti.

U fokusu razgovora našao se i zakon o lokalnoj samoupravi, koji je u fazi izrade, a kojim se uređuju nadležnosti u Kantonu Sarajevo, uključujući rješavanje odnosa i podjelu nadležnosti između Kantona, Grada i općina.

Kako je nakon razgovora izjavio premijer KS Mario Nenadić, sudionicima sastanka prezentiran su plan i dinamika aktivnosti u sklopu kojih će se spomenuti zakon i amandmani na Ustav KS naći u skupštinskoj proceduri.

Najavio je kako nakon tih aktivnosti slijede izmjene niza drugih propisa, a u skladu s odlukama Ustavnog suda, kojima je utvrđena povreda prava Grada i općina na lokalnu samoupravu.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je kako spomenute teme nisu popularne u predizbornom periodu, istaknuvši da se gradska administracija zalaže da se gradonačelnik bira na direktnim izborima.

Stava je kako bi u pogledu teritorijalne zastupljenosti, općina Ilidža trebala biti dijelom Grada, navodeći kako se u istom kontekstu razmišlja i o općini Vogošća.

Razgovarano je i o aktuelnim projektima, uređenju i upravljanju  parkom prirode 'Trebević', uključujući obnovu bob-staze, putnu infrastrukturu i mobilijar, kao i realizaciji velikih infrastrukturnih projekata – prve, devete i dvanaeste transverzale i južne longitudinale, te projektima saobraćaja u mirovanju/pametnih parkinga i izgradnji muzeja 'Ars-Aevi'.

Istovremeno, sagovornici su razmijenili mišljenja o organizaciji proslave Nove godine, a što, s obzirom na stanje prouzročeno pandemijom koronavirusa, podrazumijeva pribjegavanje novim modalitetima, uz primjenu online platforme.

Zajednička ocjena sagovornika jeste da su razgovori protekli u pozitivnoj atmosferi i uz obostrano razumijevanje razvojnih prioriteta Grada i KS-a, te spremnost za nastavak kvalitetne komunikacije.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana