Stranačke aktivnosti     | 08.09.2020. 14:21 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Zastupnica u Parlamentu FBiH Lana Prlić (SDP BiH) uputila je u proceduru Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o hraniteljstvu u FBiH kojim se svim hraniteljima omogućava primanje naknade. Postojeći Zakon sprječava da srodnici kao što su nene, djedovi, sestre, braća i unučad, primaju hraniteljsku naknadu ako u hraniteljstvo uzmu bliskog srodnika.

“Djeca, ali i stariji korisnici, koji ne budu smješteni u hraniteljsku porodicu moraju ići u ustanove socijalne zaštite, iako je hraniteljstvo kao porodični oblik brige mnogo bolji i zdraviji za korisnike. Hraniteljske naknade su minimalne, trenutno su najveće u Kantonu Sarajevo i tamo iznose 172 KM. Međutim, bliski srodnici ne dobivaju ni ovaj iznos”, upozorava Prlić.

Ističe da bi Zakonom koji predlaže svi hranitelji mogli primati ovu naknadu. “U praksi se pokazalo da nena i dedo koji žele primiti unuče na hraniteljstvo, to nekada ne čine jer žive od minimalne penzije i boje se da djeci neće moći priuštiti normalan život. Smatraju da će u ustanovi imati bolje uslove i zato se ne odlučuju za hraniteljstvo. Ovo je samo jedan od primjera. Naši hranitelji zaslužuju mnogo, mnogo više, ali naknada svim hraniteljima je minimum za koji smatramo da aktuelna Vlada neće i ne može odbiti, ali i korak koji nekada može značiti prevagu između prihvatanja i odbijanja hraniteljstva”, ističe Lana Prlić.

Iz SDP-a također poručuju da je hraniteljstvo i neuporedivo povoljnije, odnosno da smještaj u ustanovu socijalne zaštite čiji je osnivač FBiH mjesečno državu košta 1050 KM, dok hraniteljstvo košta neuporedivo manje. Također napominju da je ovakvih bliskih srodničkih hranitelja jako malo i da ih je prošlog mjeseca npr. u Kantonu Sarajevo bilo samo devet.

“U susjednoj Republici Srbiji hranitelji imaju čak i penziono osiguranje, te niz drugih naknada poput pomoći za opremanje djeteta za školu, plaćanje prevoza do škole, itd. Upravo zbog toga je u Srbiji čak 90% djece smješteno u hraniteljske porodice umjesto u ustanove. Istovremeno, sve to državu Srbiju košta manje nego što mi u BiH plaćamo smještaj u ustanove. Svjesni smo stanja i za ovakve ozbiljne izmjene ćemo čekati neku novu progresivnu vlast u FBiH, međutim smatramo da nema nikakve prepreke da se za sada napravi makar ovaj mali ustupak i svim hraniteljima omogući naknada”, poručuje Prlić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'