Bosna i Hercegovina     | 08.09.2020. 15:12 |

Na Međunarodni dan pismenosti IGK upozorava - Diskriminacija djece u RS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. septembra (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) na Međunarodni dan pismenosti podsjećaju da Bošnjaci u entitetu Republika Srpska nemaju pristup učenju na maternjem - bosanskom jeziku te da se u tom entitetu provodi sistemska diskriminacija.

Ističu da se Međunarodni dan pismenosti obilježava svake godine 8. septembra, a da je ove godine fokus na višejezičnosti.

Smatraju da je prihvatanje jezične raznolikosti u obrazovanju i razvoju pismenosti jedno od najbitnijih ljudskih prava i sloboda te da je ključno za rješavanje problema sa pismenošću i za postizanje ciljeva održivog razvoja.

Također naglašavaju da učenici Bošnjaci i njihovi roditelji od samog početka povratka u entitet RS vode borbu za ravnopravan obrazovni proces uz poštivanje osnovnih ljudskih prava, prava na jezik i nastavu na maternjem bosanskom jeziku.

- Vlast i opozicija u entitetu RS zabranjuju naziv bosanski jezik i pokušavaju nametnuti svoje mišljenje i uvredljive nazive, kršeći zakone i sudske presude bez bilo kakvih sankcija. Vlast i opozicija u entitetu RS ignorišu i ne priznaju presude domaćih i međunarodnih sudova u različitim oblastima života, a koje se uglavnom tiču Bošnjaka, obrazovanja, istine i pravde - istaknuto je u saopćenju.

Zbog takvog stanja u obrazovnom procesu, naglašavaju, Bošnjaka je sve manje u entitetu RS.

- Tako se realizuju zacrtani ratni ciljevi onih koji su osuđeni za genocid, mirnodopskim metodama, od strane onih koji ih smatraju stvaraocima entiteta RS - kazali su.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada pozivaju Ujedinjene nacije i UNSCO da taj anticivilizacijski proces sistemske diskriminacije i aparthejda hitno zaustave.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo