Bosna i Hercegovina     | 08.09.2020. 15:45 |

Brčko:Održana rasprava o Nacrtu zakona o pravima pripadnika nacionalnih manjina

FENA Saopćenje

BRČKO, 8. rujna (FENA) – Javna rasprava o Nacrtu zakona o pravima pripadnika nacionalnih manjina u Brčko distriktu BiH održana je u utorak u velikoj dvorani brčanske Skupštine.

Predsjedavajući Komisije za ljudska prava Nenad Kojić istaknuo je da je zakon o pravima nacionalnih manjina potpuno novi zakon koji sadrži određen broj članova koji nisu potpuno jasni i koji su prema mišljenju pojedinih članova komisije neprovodivi. Stoga je i organizirana javna rasprava nakon koje će nadležna Komisija, prije upućivanja u Skupštinu, razmatrati zapisnik sa rasprave.

"Vidjet ćemo koje su to primjedbe i prijedlozi kao i koliko je moguće popraviti tekst ovog zakona. Sazvat ću sjednicu Komisije koja će se izjasniti o zapisniku s ove javne rasprave, a svakako će kroz amandmansko djelovanje biti moguća određena poboljšanja", rekao je Kojić.

Zastupnik u Skupštini Distrikta i član Komisije za ljudska prava Milan Purić rekao je da zakon u suštini predstavlja pozitivnu diskriminaciju prema nacionalnim manjinama, ali da ima ozbiljne zamjerke.

"Rješenja koja ovaj zakon predviđa su djelomično nejasna, neprecizna i nedosljedna. Spomenut ću pravo na dodatne sadržaje u obrazovanju koje zakon definira uvjetno što je, čini mi se, beskorisno i drugo nejasno je na šta se to odnosi s obzirom da se nacionalna pripadnost deklarativno utvrđuje", rekao je Purić. Također je istaknuo da predloženo rješenje o načinu izbora savjeta nacionalnih manjina od strane Skupštine predstavlja neautentično predstavljanje nacionalnih manjina.

Predstavnica makedonske nacionalne manjine u Savjetu nacionalnih manjina Parlamentarne Skupštine BiH Todorka Jovanović i predsjednik Saveza nacionalnih manjina u Brčko distriktu pozdravila je napore na donošenju ovog zakona.

"Na donošenje ovog zakona čeka se sedamnaest godina i nadam se da će on biti donesen. Najvažnije je da se ovaj zakon usvoji, a kasnije ćemo ga dorađivati", rekla je Jovanovićeva.

Adnan Pašalić, šef Zakonodavne kancelarije u Kancelariji gradonačelnika i član komisije koja je radila na izradi zakona  rekao je da su se prilikom izrade ovog zakona rukovodili Zakonom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u BiH, koji je bio u primjeni u Brčko distriktu, kao i određenim studijama predstavnika Vijeća Europe.

"Ovim zakonom se prije svega definira status nacionalnih manjina i njime će biti priznate nacionalne manjine koje su priznate u BiH. U oblasti financiranja uvodi se mogućnost planiranja sredstava za realizaciju programa i projekata koji imaju za cilj unaprjeđenje prava pripadnika nacionalnih manjina. Predviđeno je formiranje Savjeta nacionalnih manjina, tijela koje će brinuti o nacionalnim manjinama, kako po pitanju propisa koji se donose tako i po pitanju ostvarivanja postojećih prava", rekao je Pašalić.

Istaknuo je da zakon predviđa uvođenje dodatne nastave na jezicima nacionalnih manjina za određene predmete.

"Oko toga je bilo polemike i na samoj sjednici Skupštine ali ističem još jednom da smo to ostavili kao mogućnost. Nastavno osoblje za takve predmete pokušali bi pronaći putem javnog poziva, a odjeljenje za obrazovanje bi bilo u obavezi da planira sredstva za tu namjenu", pojasnio je Pašalić, priopćeno je iz Skupštine Brčko distrikta BiH.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta