Kultura     | 08.09.2020. 16:51 |

Novi licencirani studijski program fakulteta eMPIRICOM Tuzla

FENA Alma Zukanović

TUZLA, 8. septembra (FENA) - Odjeljenje Visoke škole računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA Tuzla,  čije je sjedište u Brčkom, u Tuzli uspješno djeluje od 2015. godine i preraslo je u fakultet koji je dobio sve neophodne licence od Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona za početak samostalnog rada. Dobijanjem licenci, ta visokoškolska ustanova promijenila je ime eMPIRICA u  eMPIRICOM.

Direktor te ustanove Muhdin Mujačić kazao je za Fenu da poslodavci iz oblasti informacionih tehnologa traže njihove studente, jer je ustanova fokusirana isključivo na ono što zahtijeva tržište rada.

- Želimo proizvesti kvalitetan kadar i to je škola koja je postala brend. Ne prodajemo papire, prodajemo znanje - istakao je Mujačić.   

Mujačić je naglasio da u okviru licenciranog studijskog programa 'Računarstvo i informatika' studenti imaju mogućnost specijalizacije u određenoj oblasti izborom jednog od četiri smjera: Softversko inženjerstvo, Inženjerska informatika, Multimedijsko računarstvo te Poslovna informatika.

Pojasnio je da studij traje šest semestara ili tri godine, za obim studija 180 ECTS kredita, odnosno osam semestara ili četiri godine za obim studija 240 ECTS kredita, pri čemu studenti mogu birati između redovnog i studija na daljinu.

Nakon završetka studija, kazao je Mujačić, student stiče diplomu o završenom prvom ciklusu studija za akademsku titulu i stručno zvanje 'bachelor-inženjer računarstva i informatike'.

- Na novom fakultetu pod punim nazivom Visoka škola računarstva i informatike eMPIRICOM u Tuzli kreiran je savremen i inovativan studijski program u oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija, usmjeren ka sticanju praktičnog i primjenjivog znanja koje privreda i industrija danas traže i koji će vam omogućiti visoku prepoznatljivost i zapošljivost unutar struke. I do sada je više od 90 posto studenata eMPIRICA-e dobijalo posao unutar tri mjeseca po sticanju diplome - poručio je Mujačić.

Njihova misija je, naglasio je, da slijedeći moderne svjetske standarde i prakse, zakonsku regulativu i akademski okvir, izvode studij u skladu s Bolonjskom reformom, po najvišim evropskim i svjetskim standardima, na principima akademizma i prema visokim moralnim vrijednostima, proizvodeći tržišno poželjan kadar mladih informatičkih stručnjaka osposobljenih da utiču na razvoj tehnologije i društva, te da bude ustanova visokih akademskih vrijednosti i etičkih kriterija i mjesto kritičkog promišljanja i propitivanja.

Također je dodao da nastavu na Visokoj školi eMPIRICA izvodi 26 nastavnika i saradnika: dva vanredna profesora, jedan docent, trinaest predavača visoke škole, od čega šest sa naučnim stepenom doktora nauka, deset asistenata, od čega tri sa stepenom magistra ili magistra nauka.

U okviru te visokoškolske ustanove, dodao je, registrirali su i akademiju životnog učenja na kojoj ima 12 programa neformalnog obrazovanja koje prave u saradnji sa firmom MarketMakersi i Ambasadom Švicarske u BiH.

- Vršimo prekvalifikaciju ljudi koji žele da se bave IT-em i programi traju od šest mjeseci do godinu dana - istakao je Mujačić.

Trenutno je u toku upis na prvu godinu studija, a omogućen je i upis radi nastavka studija i prelazak sa drugih visokoškolskih ustanova na više godine studija.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu