Sport     | 08.09.2020. 19:20 |

Udruženje sportaša traži izbacivanje Irana iz sportskih organizacija

FENA Agencije

LONDON, 8. rujna (FENA) - Međunarodno udruženje sportaša (WPA), koje okuplja više od 85.000 sportaša, pozvalo je na izbacivanje Irana iz svjetskog sporta ako tamošnje vlasti pogube 27-godišnjeg hrvača Navida Afkarija.

Mladi hrvač je osuđen na dvije smrtne kazne zbog ubojstva zaštitara na protuvladinim prosvjedima koji su se 2018. godine održali u Shirazu.

Međutim, postoji sumnja da je Afkari mučen kako bi dao lažno priznanje. Aktivisti za ljudska prava tvrde da je uspješni hrvač samo mirno prosvjedovao, a njegov odvjetnik je dodao kako nema dokaza za njegovu krivnju.

"Užasan čin pogubljenja sportaša može se smatrati odbacivanjem humanitarnih vrijednosti koje podupire sport", rekao je direktor WPA Brendan Schwab.

"Zbog toga bi Iran trebao izgubiti pravio biti dio univerzalne zajednice sporta," dodao je Schwab.

Schwab je istaknuo kako bi globalna sportska tijela, poput Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Međunarodne nogometne federacije (FIFA) trebala iskoristiti svoj utjecaj i izvršiti pritisak na Iran.

Iransko pravosuđe negiralo je tvrdnje o mučenju.

"Afkari je nožem ubio nevinog čovjeka i priznao je na sudu. Sud je donio smrtnu kaznu na temelju jakih dokaza, a Vrhovni sud je podržao takvu presudu", navodi se u priopćenju suda.

Grupe za zaštitu prava i strani dužnosnici, uključujući i američkog predsjednika Donalda Trumpa, pozvali su na odgodu izvršenja smrtne kazne, a na društvenim mrežama je pokrenuta kampanja #SaveNavidAfkari, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo