Bosna i Hercegovina     | 09.09.2020. 09:40 |

UDIK - Godišnjica zločina u Grabovici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na 27. godišnjicu stradanja 33 žrtve hrvatske nacionalnosti u selu Grabovica, nadomak Mostara.

- Podsjećamo da se ovaj ratni zločin dogodio u noći sa 8. na 9. septembar 1993. godine, kada su pripadnici Armije RBiH na okrutan način ubili 33 žrtve hrvatske nacionalnosti u selu Grabovica koje se nalazi između Jablanice i Mostara - navodi UDIK u saopćenju za javnost.

Kako nadalje navodi, među žrtvama je bilo 17 žena i jedno dijete. Najmlađa žrtva bila je Mladenka Zadro, četvorogodišnja djevojčica, a najstarija 87-godišnji Marko Marić.

Iz UDIK-a podsjećaju da se zločin u Grabovici dogodio tokom operacije „Neretva '93“, "čiji je cilj bio osvajanje područja pod nadzorom HVO-a, od Bugojna do Mostara".

Istovremeno, navode da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pravosnažno krivične odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog štaba Vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovida, kreatora operacije „Neretva ‘93“.

- Pred domaćim sudovima u Bosni i Hercegovini su odgovarali bivši pripadnici Armije RBiH i to za pojedinačna ubistva, ali niko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i(li) po zapovjednoj odgovornosti. Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH. Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina zatvora osuđen je Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po trinaest godina zatvora - navodi se u saopćenju.

UDIK je, kako se dalje navodi, prošle godine objavio knjigu Ratni zločin u Grabovici - Presude, koja dokumentuje pomenute predmete koji su doneseni pred Kantonalnim sudom u Mostaru, Kantonalnim sudom u Sarajevu i Vrhovnim sudom Federacije BiH, a u knjizi se nalazi i lista žrtava ovog ratnog zločina.

Knjiga je objavljena u znak sjećanja na ubijene stanovnike Grabovice.

- UDIK pomaže postjugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate nasljeđe masovnog kršenja ljudskih prava, kako bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina. To je afirmacija vrijednosti otvorenog građanskog društva, s jasno definiranim prioritetima u pogledu promoviranja, zaštite ljudskih prava, i uključivanja mladih u društveno-političke procese kroz mirovni aktivizam - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom