Ekonomija     | 09.09.2020. 14:09 |

Katunska naselja dobijaju solarne sisteme zbog pružanja turističkih usluga

FENA Saopćenje

SARAJEVO/FOJNICA, 9. septembra (FENA) - Javni poziv seoskim domaćinstvima katunskih naselja za dodjelu solarnih sistema u svrhu pružanja turističkih usluga prezentiran je ovih dana u Fojnici u okviru projekta "Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine" koji finansira Evropska unija.

Prezentaciju su za seoska domaćinstva katunskih naselja na lokacijama Prokoškog jezera, Vrtača, Golice, Gvožđanske staje i Otigošćanske staje organizirali Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Općina Fojnica.

Javni poziv objavljen je 1. septembra i trajat će do 15. septembra. Cilj je da se kroz ovu podršku unaprijedi kvalitet turističkih usluga u katunskim naseljima te ojačaju kapaciteti lokalnog ruralnog stanovništva (30 domaćinstava).

Javni poziv s prijavnim obrascem objavljen je na linkovima:

https://serda.ba/bs/novosti/javni-poziv-seoskim-domacinstvima-katunskih-naselja-za-dodjelu-solarnih-sistema-radi-pruzanja-turistickih-usluga/3625

http://fojnica.ba/v3/opcina/sluzbe/sluzba-za-opcu-upravu/javni-poziv-seoskim-domacinstvima-katunskih-naselja-za-dodjelu-solarnih-sistema-radi-pruzanja-turistickih-usluga

Ostale aktivnosti u tom projektu uključuju uspostavljanje ruralnih kampova u katunima, postavljanje odmorišta, signalizacije duž staze, kao i promotivne aktivnosti koje će osigurati da se potencijalni posjetioci, domaći i ino turisti informiraju o uslugama koje se nude na tom području.

Katuni predstavljaju značajan resurs za razvoj ruralnog turizma i turističkih proizvoda koji se baziraju na prezentaciji kulturno-historijskog naslijeđa. Imaju specifičnu, tradicionalnu arhitekturu, oslikavaju posebnost života u planinskim krajevima Bosne i Hercegovine i samim tim predstavljaju jedinstven doživljaj za posjetioce.

Nalaze se u najatraktivnijim zonama, u blizini planinarskih staza koje posljednjih godina posjećuje sve veći broj turista. Na taj način stočari koji borave u katunima imaju mogućnost da kroz pružanje određenih turističkih usluga, poput smještaja, degustacije hrane i prodaje tradicionalnih proizvoda, ostvare dodatne prihode za svoje porodice.

Međutim, mali je broj onih koji su se upuštanjem u tu vrstu biznisa odlučili na pružanje neke od turističkih usluga, tako da ovaj projekat ima za cilj da uspostavljanjem tematske staze promijeni postojeće stanje.

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta "Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine" koji finansira Evropska unija kroz program prekogranične saradnje između  BiH i Crne Gore i koji ima za cilj unapređenje turističke ponude u BiH kroz valorizaciju katuna.

Pored partnera iz BiH, projekat se u Crnoj Gori realizuje u partnerstvu s vodećim partnerom Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije. Vrijednost projekta iznosi 470.000 eura, od čega Evropska unija finansira 400.000 eura.

Očekivani završetak projekta je juni 2022. godine, saopćeno je iz Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana