Ekonomija     | 09.09.2020. 14:16 |

Uprkos pandemiji interes dijaspore da investira u BiH nije u opadanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) -  USAID Projekat "Diaspora Invest" danas je održao još jednu u nizu online info sesija sa dijasporskim investitorima, u okviru kojih predstavljaju mogućnosti podrške investicijskim projektima kroz grant program i aktivnosti tehničke podrške. 

Iz USAID Projekta "Diaspora Invest" navode da su na  današnjoj info sesiji  imali  25 učesnika i učesnica iz cijele zemlje.

- Postoji veliki interes, te imamo primjere lokalnih zajednica iz kojih u okviru ovog sedmog poziva imamo prvi put kompanije koje izražavaju interes da se prijave. Krug kompanija se širi, pa ćemo održati još dvije info sesije - 10. septembra u 16 sati  i 23. septembra u  15 sati.  Dovoljno je da zaineresovani pošalju ime, prezime i kontakt e-mail na info@diasporainvest.ba, a mi ćemo im  dostaviti pristupne podatke za učešće na sesijama - poručuju iz USAID Projekta "Diaspora Invest". 

Biznis centar bh. dijaspore ovih dana aktivno komunicira sa razvojnim agencijama i uredima za bh. dijasporu širom zemlje koji kroz lokalne zajednice aktiviraju i pomažu dijasporske investicije.

- Postoji veliki interes kompanija da apliciraju za grant sredstva pri Projektu. Dosadašnja uspješna realizacija ovog segmenta projektnih aktivnosti, kao i brojne pozitivne priče dijasporskih investicija, pokazuju da prostora za napredak ima, ali i velike spremnosti bosanskohercegovačke iseljeničke zajednice da uloži nazad u BiH. BiH pokazuje da je izuzetno dobra i povoljna tačka za pokretanje proizvodnje - dodaju iz Biznis centra bh. dijaspore.

Uprkos izazovima pandemije Covid-19, interes dijaspore nije u opadanju, a brojni kontakti u vezi sa informacijama za novi poziv (koji je otvoren do 30. septembra u 16 sati) pokazuju da će se trend ulaganja u domovinu nastaviti, navodi se u saopćenju.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti