Svijet     | 09.09.2020. 16:14 |

EU - Britanija mora u potpunosti ispoštovati sporazum o povlačenju

FENA Internet

BRUXELLES, 9. septembra (FENA) - Evropska unija u srijedu je upozorila Britaniju da bi i najmanje kršenje sporazuma o Brexitu podrilo i ono malo povjerenja što je ostalo između dvije strane u ionako labilnim trgovinskim pregovorima.

- Kršenje međunarodnog prava nije prihvatljivo i ne stvara povjerenje koje nam je potrebno da izgradimo buduće odnose - izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je da je "stoljetni kamen temeljac diplomatije da se sporazum mora očuvati kao temelj prosperitetnih budućih odnosa".

Upozorenja su došla u vrijeme nakon što je britanska vlada objavila zakonodavstvo za koje je priznala da krši međunarodno pravo, dajući mu prioritet nad zakonski obavezujućim sporazumu o povlačenju na koji su se obavezali i Britanija i EU.

Potez je zapanjio i razbjesnio EU. Potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič izjavio je da bi to, čak i za blok koji ima međunarodne sporazume s nebrojenim zemljama i organizacijama, bila "situacija bez presedana".

-  Sporazum o povlačenju nije otvoren za nove pregovore i mi očekujeno da će slovo i duh sporazuma o povlačenju biti u potpunosti ispoštovani - kazao je.

Michel je istaknuo da je sporazum "zaključen i ratificiran od obje strane. On se mora provesti u potpunosti", prenosi AP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'