Bosna i Hercegovina     | 09.09.2020. 19:11 |

Inzko u Berlinu: Političari treba da se fokusiraju na pitanja važna građanima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Političari treba da se fokusiraju na pitanja važna građanima, naglasio je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko u Berlinu gdje je s visokim njemačkim zvaničnicima razgovarao o aktuelnim političkim dešavanjima i generalnom stanju reformskih procesa u Bosni i Hercegovini.

Inzko se u Berlinu sastao sa Susanne Schuetz, direktoricom za zapadni Balkan u okviru njemačkog saveznog ministarstva vanjskih poslova te s članovima Bundestaga Josipom Juratovićem i Dietmarom Nietanom, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) u Sarajevu.

Inzko je govorio o aktuelnim predizbornim izazovima s kojima se Bosna i Hercegovina susreće, kao i socijalnim i ekonomskim izazovima vezanim za suzbijanje pandemije.

- Lokalni izbori su prilika da građani donesu odluke na osnovu toga kako političari predlažu da rješavaju njihove svakodnevne probleme. Istovremeno, političari ne bi trebali pribjegavati zataškavanju činjenica da nemaju rezultate ili pak jasnu viziju budućnosti koristeći besplodnu, zapaljivu retoriku o zaštiti nacionalnih interesa ili teme koje se tiču regionalne i svjetske politike - rekao je Inzko.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, izrazio je zadovoljstvo što će nakon 12 godina biti održani lokalni izbori u Mostaru.

- Time će se staviti tačka na sramotno dugogodišnje stanje u kom su građani Mostara bili lišeni mogućnosti da ostvaruju svoja temeljna prava. Diskriminacija građana Mostara, koja je trajala duže od desetljeća, prestaje ove godine - Inzkove su riječi.

Visoki predstavnik je iskoristio priliku da zahvali sugovornicima za stalnu predanu podršku Njemačke stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine, kao i zajedničkim naporima međunarodne zajednice u zemlji.

 

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije