Ekonomija     | 09.09.2020. 20:03 |

Prezentirana studija za uspostavu holdinga javnih komunalnih preduzeća u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - “Studija društveno-ekonomske opravdanosti uspostave holdinga javnih komunalnih preduzeća na području Kantona Sarajevo” prezentirana je u Vladi Kantona, saopćila je kantonalna pres-služba.

Studiju je 2017. godine naručilo Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS, a izradio konzorcij Ekonomski faklutet u Sarajevu - Ekonomski institut Sarajevo i ENO-VA Sarajevo, u kojem su učestvovali: prof. dr. Muamer Halilbašić, prof. dr. Aziz Šunje, prof. dr. Sead Kreso, prof. dr. Veljko Trivun, prof. dr. Vedad Silajdžić i mr. Armin Avdić.

Nakon što je analizirano poslovanje komunalnih preduzeća i procijenjene potencijalne uštede, dostavljen je materijal Vladi Kantona Sarajevo.

Materijal se sastoji od više dijelova - analize stanja u sektoru komunalne privrede, detaljnih pojedinačnih izvještaja o svakom javnom komunalnom preduzeću.

Ova studija sadrži analizu trenutnog stanja u ovom sektoru, različite modele organizacije holdinga i prezentaciju iskustava drugih gradova, organizaciono-pravni aspekt uspostave holdinga komunalne privrede, ekonomsku opravdanost uspostave, kao i zaključke i preporuke, s akcionim planom.

U izradi je posebna pažnja adresirana na analizu pravnih dilema i pitanja koja se tiču javnih komunalnih preduzeća. Predstavljena su dva modela djelovanja, uzevši u obzir ekonomsku opravdanost uspostave holdinga. 

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ali i ministrica pravde i uprave Mersa Kustura, ukazali su da je veoma važno izvršiti što prije reorganizaciju lokalne samouprave, a u skladu s tim i podjelu nadležnosti u odnosu na javna komunalna preduzeća, odnosno usluge koje pružaju.

- Kao pravnik smatram da je to jedno od najrelevantnijih pitanja u narednom periodu te da se stoga mora izvršiti detaljna analiza. Skrećem pažnju da je sada važno oformiti tim pravnika, iskusnih ljudi u organizacijskom i legislativnom pogledu koji će načiniti kvalitetan prijedlog kako rad holdinga uskladiti s principima funkcionisanja lokalne samouprave - kazao je Nenadić.

Osvrnuo se i na činjenicu da je on bio ministar pravde i uprave KS u trenutku kad je ova studija naručena (2015-2018.) te da je i sam sudjelovao u tom procesu.

Zbog toga, premijer Nenadić smatra da holding jeste rješenje, ali rješenje koje iziskuje relevantne informacije, određeni period i adekvatnu dinamiku.

- Uloženo je mnogo truda od agencije SERDA za izradu studije o društveno-ekonomskoj opravdanosti. Mišljenja sam da je iznimno važno izvršiti reorganizaciju javnih komunalnih preduzeća i poboljšati funkcionalnost rada, ali sam svjesna da su za to neophodne dobre pripreme. Da bi se desila reorganizacija, moraju biti ostvareni preduslovi. Jedan od preduslova je finansijska stabilizacija svih sedam preduzeća da bi se donijela ispravna odluka o tome u kojem će se pravcu tačno krenuti. Da li će to biti uspostava holdinga ili neki drugi vid reorganizacije komunalnih preduzeća, znaćemo čim ostvarimo preduslove za to. Poboljšanja u upravljanju javnim preduzećima su obaveza - obrazložila je ministrica Glamoč nakon prezentacije ove studije.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'