Kultura     | 10.09.2020. 09:07 |

Predstavom 'Mrtvo more za početnike' otvoren Juventafest

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Gostujućom predstavom „Mrtvo more za početnike“ u izvedbi Teatra „Gimnazijalac“ iz Lebana, u Pozorištu mladih Sarajevo  svečano je otvoren 8. Juventafest.

Publika je imala priliku pogledati predstavu „Mrtvo more za početnike“ rađenu prema motivima knjige „Seks za početnike“ Jasminke Petrović i pripovijetke „Mrtvo more“ Radoja Domanovića.

Sukob duha palanke i životvorne energije osnova je za dramsku priču koju energično razmaštavaju svi akteri Teatra „Gimnazijalac“ pod redateljskom palicom Dušana Blagojevića. Od groblja do kafane, od škole do pijace – mapirana su mjesta u kojima duh palanke bivstvuje. 

 - Ovogodišnje izdanje Juventafesta održat će se u skladu s epidemiološkim mjerama i naredbama Kriznog štaba Kantona Sarajevo te preporukama Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo - istakla je glumica i voditeljica svečane ceremonije otvaranja Ivana Vojinović.

Direktorica Juventafesta glumica  Jasna Diklić rekla je da je teatarsko iskustvo smješteno u prostoru između pojedinca i sredine.

- Upotreba umjetničkog prostora određena je životnim iskustvom i kreativnim življenjem koje se kasnije može manifestirati u igri stvaranja. Ta igra stvaranja čini da pojedinac osjeća da je život vrijedan življenja. Kroz teatarsku umjetnost vi možete pripadati velikom putovanju od zavisnosti do nezavisnosti, kroz odrastanje i sazrijevanje. Želim vam svu sreću na tom putu - poruka  je kojom je Jasna Diklić, proglasila Festival otvorenim.

 Juventafest je ove godine trebao ugostiti pet predstava. Nažalost, u posljednjem trenutku, zbog novonastalih okolnosti uzrokovanih pandemijom, dvije glumačke skupine iz Hrvatske i Crne Gore otkazale su svoj dolazak u Sarajevo, zbog čega će se 8. izdanje festivala održati u revijalnom tonu.

Tako će žiri u sastavu glumica i profesorica Arma Tanović-Branković, dramaturginja Asja Krsmanović i glumac i profesor Velimir Blanić odgledati tri od pet predstava koje je odabrala selektorica Emina Omerović te na kraju učesnicima dodijeliti zahvalnice.

Drugog dana Festivala, danas na sceni Pozorišta mladih Sarajevo s početkom u 20.00 bit će odigrana predstava „Životinjska farma“ Dramskog studija Kakanj.

Zbog novonastalih okolnosti uzrokovanih pandemijom, dvije glumačke skupine iz Hrvatske i Crne Gore otkazale su svoj dolazak u Sarajevo, zbog čega će se 8. izdanje festivala održati u revijalnom tonu. Tako će žiri u sastavu glumica i profesorica Arma Tanović-Branković, dramaturginja Asja Krsmanović i glumac i profesor Velimir Blanić odgledati tri od pet predstava koje je odabrala selektorica Emina Omerović te na kraju učesnicima dodijeliti zahvalnice.

Kao i prethodnih godina, tokom Festivala bit će održane četiri radionice za srednjoškolce te radionica za profesore i mentore koju će voditi selektorica festivalskog programa Emina Omerović, navode iz Udruženja Medija-Art.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'