Svijet     | 10.09.2020. 11:01 |

Nova knjiga otkriva pisma Trumpa i Kima

FENA Internet

WASHINGTON, 10. septembra (FENA)  - Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un  koristio je mješavinu laskave i sumnjičave proze u pismima koja su stvorila njegovo diplomatsko savezništvo s Donaldom Trumpom, navodi se u novoj knjizi o američkom predsjedniku.

Lični odnosi dvojice čelnika bili su ključni pokretač diplomatije između Washingtona i Pyongyanga, varirajući od obostranih uvreda i prijetnji ratom do objave ljubavi od Trumpa.

Knjiga „Bijes“ istražiteljskog novinara Washington Posta,  Boba Woodwarda, otkriva 25 pisama koja su razmijenila dvojica čelnika, u kojima je Kim koristio krajnje pohvalnu terminologiju dok su on i Trump stvarali krajnje neobično prijateljstvo.

Obraćajući se Trumpu s riječima „vaša ekselencijo“, pisma su puna laskavih riječi i ličnih komentara, sudeći po transkriptima koje je objavio CNN.

-  Čak i sada ne mogu zaboraviti istorijski momenat kada sam čvrsto držao ruku vaše ekselencije na divnoj i svetoj lokaciji dok je čitav svijet posmatrao s velikim zanimanjem i nadom olakšanje koje je donio taj dan – piše Kim Trumpu za Božić 2018. nakon njihovog prvog sastanka u Singapuru.

To je bio prvi sastanak u istoriji između jednog sjevernokorejskog čelnika i aktuelnog američkog predsjednika, i čak i nakon propasti njihovog drugog samita u Hanoju, Kim je opisao samit u Singapuru kao „trenutak slave koji ostaje u jasnom sjećanju“.

-  Također vjerujem da će duboko i posebno prijateljstvo među nama djelovati kao magična snaga – dodao je Kim u izjavi iz juna 2019.

Oni su tri sedmice kasnije održali kratki sastanak u demilitariziranoj zoni koja dijeli Korejski poluotok-

Uoči sastanka, Trump je pisao sjevenrokorejskom čelniku - trećoj generaciji porodice koja vlada izoliranom zemljom – da oni dijele „jedinstveni stil i posebno prijateljstvo“.

- Samo vi i ja, radeći zajednički, možemo riješiti otvorena pitanja između naših dviju zemalja i skoro 70 godina neprijateljstava. To će biti istorijski – piše  Trump u pismu Kimu.

Mali je napredak, međutim, ostvaren u naporima na denuklearizaciji Sjevera od prvog sastanka dvojice čelnika u Singapuru, i čak su američki obavještajni čelnici upozoravali kako je malo vjerovatno da će Pyongyang ikada predati svoje nuklearno oružje.

Nekoliko mjeseci nakon njihovog sastanka u Singapuru, Trump je poručio na skupu svojih pristalica da su njih dvojica u ljubavi.

- Ne, zaista, on mi je pisao prelijepa pisma, i to su bila sjajna pisma. Mi smo u ljubavi – kazao je.

Woodward  u svojoj knjizi piše da CIA nikada nije u potpunosti zaključila ko je napisao i sastavio Kimova pisma, ali da ih špijunska agencija smatra „remek djelima“.

Analitičari su zapanjeni vještinom nekoga ko je unio tačnu dozu laskanja istovremeno jačajući Trumpov osjećaj grandioznosti i toga da je u epicentru istorijskih dešavanja  - piše američki novinar, prenosi AFP.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu