Svijet     | 10.09.2020. 09:18 |

Pompeo pozvao članice ASEAN-a na prekid veza sa kineskim poduzećima

FENA Internet

WASHINGTON, 10. septembra (FENA) - Najviši diplomat Washingtona pozvao je u četvrtak jugoistočnu Aziju na prekid veza s kineskim poduzećima koja pomažu u izgradnji otoka u Južnokineskom moru, nekoliko sedmica nakon što su SAD stavili na crnu listu desetke poduzeća koja rade u spornim vodama.

Komentari američkog državnog sekretara Mikea Pompea uslijedili su na regionalnom azijskom summitu zasjenjenom američko-kineskim rivalstvom oko niza pitanja, od trgovine do koronavirusa.

Napetosti tinjaju i nad Južnokineskim morem, a SAD je prošlog mjeseca sankcionirao 24 kineska državna poduzeća za koje je rekao da su pomogla pekinškoj vojnoj akumulaciji na plovnom putu bogatom resursima.

Pompeo je rekao da je vrijeme da vlade jugoistočne Azije preispitaju vlastiti odnos s poduzećima koja rade u Južnokineskom moru.

"Nemojte samo govoriti, već djelujte", rekao je Pompeo u obraćanju desetorici ministra vanjskih poslova Organizacije država jugoistočne Azije (ASEAN) tokom internetskog summita, prenosi AFP.

- Preispitajte poslovanje s državnim poduzećima koja maltretiraju obalne države ASEAN-a u Južnokineskom moru. Ne dopustite da kineska komunistička partija hoda preko nas i naših ljudi - rekao je Pompeo.

Ovogodišnji summit ASEAN-a dolazi nekoliko dana nakon što je Peking lansirao balističke rakete u Južnokinesko more u sklopu vojnih vježbi.

Vijetnam, koji predsjedava summitom, izrazio je "ozbiljnu zabrinutost" zbog nedavne militarizacije mora.

"Ovo je narušilo povjerenje, povećalo napetost i potkopalo mir, sigurnost i vladavinu zakona u regiji", rekao je vijetnamski ministar vanjskih poslova Pham Binh Minh.

No, Filipini su već prošle sedmici rekli da neće slijediti američku orijentaciju jer su joj potrebna kineska ulaganja, čak i dok nova prepirka između dviju nacija zbog Scarborough Shoala - jednog od najbogatijih ribolovnih područja u regiji - visi zbog pregovora.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi okrivio je Sjedinjene Države zbog napetosti, tvrdeći da Washington "postaje najveći pokretač" militarizacije plovnog puta.

Kina polaže pravo na većinu Južnokineskog mora pozivajući se na svoju takozvanu 'liniju s devet crtica' kako bi opravdala ono što kaže da su povijesna prava na ključni trgovinski plovni put.

Vijetnam, Filipini, Malezija, Brunej i Tajvan svi polažu pravo na dijelovima kineskog deklariranog teritorija u moru.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana