Bosna i Hercegovina     | 10.09.2020. 10:12 |

Arnaut: Vijeće ministara BiH da osigura izučavanje nacionalne grupe predmeta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Klub zastupnika Naša stranka - Nezavisni blok u Parlamentu BiH uputio je inicijativu kojom se Vijeću ministara BiH nalaže da osigura izučavanje nacionalne grupe predmeta svakom djetetu koje to želi, upisivanje naziva jezika u školske dokumente u skladu sa zvaničnim nazivima navedenim u Daytonskom sporazumu te ukidanje svih drugih oblika diskriminacije u školama u Bosni i Hercegovini.

Zastupnik Damir Arnaut podsjeća da je BiH preuzela brojne međunarodne obaveze, te da diskriminatorne prakse od strane entitetskih i kantonalnih organa dovode do međunarodne odgovornosti Bosne i Hercegovine kao države.

Podsjeća da učenici srpske nacionalnosti u Glamoču ne mogu pohađati nacionalnu grupu predmeta i nastavu na srpskom jeziku, dok bošnjačka djeca u Kotor Varoši još uvijek čekaju izvršenje sudskih presuda da im se omogući nastava na bosanskom jeziku. Hrvatski jezik je također često zapostavljen, a u nekim sredinama se upisuju nazivi jezika suprotni nazivima navedenim u Daytonskom sporazumu.

 - Zbog toga je neophodno, ovo pitanje otvoriti na državnom nivou i institirati da Vijeće ministara BiH preuzme aktivnu ulogu prema entitetima i kantonima - u čijoj je nadležnosti obrazovanje - s ciljem sistemskog rješenja ovog problema - istakao je Arnaut.

Svi građani Bosne i Hercegovine, poručio je, zaslužuju da budu istitnski ravnopravni na svakom pedlju svoje zemlje, saopćeno je iz Naše stranke.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom