Bosna i Hercegovina     | 10.09.2020. 12:09 |

Ostvaren značajan napredak u svim procesima streteškog planiranja

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Radionica zajednice praktičara za strateško planiranje u Bosni i Hercegovini iz oblasti djelovanja projekta: Program jačanja javnih institucija u BiH (SPI), koji u ime vlada Njemačke i Velike Britanije provodi Njemačko društvo za medunarodnu saradnju (Deutsche GeselIschaft fur Internationale Zusammenarbeit - GIZ) održana je danas. Radionica je održana on-line putem aplikacije ZOOM.

Projekat pruža podršku institucijama u oblasti reforme javne uprave u BiH.

Tema radionice bile su tekuće aktivnosti i izazovi koji se tiču strateškog planiranja u BiH na svim nivoima vlasti.

Nedim Čelebić zaželio je dobrodošlicu učesnicima na početku radionice, kako je kazao, kao ekspert ispred Programa jačanja javnih institucija Njemačke razvoje agencije (GIZ) i donatora Vlade Velike Britanije, odnosno Ambasade Velike Britanije koji podržavaju ovu aktivnost.

Kazao je kako je ovo prvi sastanak zajednice praktičara u strateškom planiranju u BiH u ovoj godini, te je pozdravio domaćine Direkciju za ekonomsko planiranje BiH koja zajedno u koordinaciji sa Uredom koorinatora za reforme javne uprave organizira ovaj sastanak uz podršku donator.

Čelebić je naglasio kako je "zadnjih godina ostvaren značajan napredak u svim procesima streteškog planiranja i na svim nivoima upravne vlasti".

Savjetnica u Programu za jačanje javnih institucija ispred GIZ-a Jasmina Popin je kazala da Program jačanja javnih institucija u BiH podržava reformu javne uprave u ime Vlade Njemačke i Velike Britanije.

- Već dugi niz godina radimo sa vama na državnom nivou, a od skorije vrijeme i sa entitetima. Kao što znate naša misija jeste da pružimo i stručno tehničku podršku u realizaciji zacrtanih ciljeva i projekata iz strategije reforme javne uprave kao i zahtjeva Evropske unije a i ostalih prioriteta koje BiH mora da provede. Bilo je izazova i bit će izazova ali bitno je nastavimo sa zajednicom praktirača kao i tehničke podrške, to je jako bitni u razmjeni iskustava - kazala je Popin.

Pomoćnik direktora Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Zdenko Milinović govorio je o tome šta je trenutno prioritetno u Direkciji i koje su aktivnosti koje ona provodi.

- Srednjoročni programa rada Vijeća ministara je upućen na Vijeće ministara BiH ali sa malim zakašnjenjenjem te još nije stavljen na dnevni red. Što se tiče planiranja, procjenu uticaja smo uputili na Vijeće ministara u proceduru i očekujemo da vidimo kada će biti stavljena na dnevni red. Prijedlog Odluke o formiranju radne skupine za izradu strateškog okvira smo također uputili na Vijeće ministara i očekujemo da se o tome očituju, kao i Odluku o formiranju radne skupine za strategiju pametne specijalizacije. To su neke aktivnosti koje je trenutno DEP pokrenuo, pored Strateškog okvira ciljeva održivog razvoja - kazao je Milinović.

Dodao je da će sutra biti održan sastanak radne skupine za izradu okvira te je izrazio nadu da će i “taj posao privesti kraju da okvir upute u proceduru usvajanja odnosno u proces konsultacija koji je obavezan prije toga”.

Šef operativne jedinice u Uredu koordinatora za reformu javne uprave BiH Nedžib Delić je kazao kako je "ovo proces koji je prvenstveno potreban nama kao državi, društvu, građanima".

- Vrlo jasan zahtjev od Evropske komisije sada je ponovno potvrđen i čitav set aktivnosti koje moramo uraditi u segmentu reforme javne uprave kroz prioritete koji su dati u obavezi BiH. Dodatno je naglašeno sada i zahtjev za postojanje nekih ključnih strateških dokumenata kao što je Strategija razvoja BiH, Strategija integrisanja BiH u Evropsku uniju. Nnažalost nemamo metodologiju da znamo kako da pristupimo izradi tih dokumenata - kazao je Delić.

Dodao je da je "sreća da su takvi dokumenti već rađeni u svim zemljama u regiji, tako da metodološli mi znamo u kojem okviru se trebamo kretati".

- Ali ipak ono što je zahtjevno, što treba imati da znamo našu domaću regulativu, metodologiju, korake, kako da dođemo do tih dokumenata koji će biti priznati, valjani i pomoći nam da se brže krećemo u smislu razvoja, evropskih integracija i napretka - kazao je Delić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo