Svijet     | 10.09.2020. 12:43 |

Grčki premijer: Dijalog s Turskom važan, ali pod mirnim uslovima

FENA Internet

ATINA, 10. septembra (FENA) - Evropska unija mora nametnuti 'značajne' sankcije Turskoj ukoliko Ankara ne povuče svoja pomorska dobra iz spornih područja na istočnom Mediteranu, rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u članku objavljenom u četvrtak.

Grčka i Turska su u sporu oko morskih granica u regiji, u posljednjem izbijanju tenzija između ta dva saveznika NATO-a. Turska je poslala istraživački brod u područje za koje obje zemlje tvrde da je pod njihovom jurisdikcijom.

- Nama je potreban dijalog, a ne da nam se prijeti. Ono što prijeti sigurnosti i stabilnosti moje zemlje ugrožava dobrobit i sigurnost svih država članica EU - rekao je Mitsotakis u članku objavljenom u London Timesu, njemačkom Frankfurter Allgemeine Zeitungu i francuskim novinama Le Monde.

Očekuje se da će ovog mjeseca lideri EU precizirati svoj odgovor Turskoj. Ako Turska ne povuče svoje brodove, trebale bi se uvesti 'značajne sankcije', napisao je grčki premijer, prenio je Reuters.

Turska, rekao je, još ima vremena izbjeći sankcije i 'povući se korak unatrag'.

- Trebali bi odstupiti, vratiti se za stol i nastaviti tamo odakle su stali kad su prekinuli istražne razgovore 2016. A ako se ne možemo složiti, onda moramo tražiti rješenje u Haagu - rekao je, misleći na međunarodnu sud za sporove oko suvereniteta.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo