Svijet     | 10.09.2020. 12:31 |

Iran pokrenuo vojne vježbe u blizini Hormuškog moreuza

FENA Internet

TEHERAN, 10. septembra (FENA) - Iranska vojska pokrenula je redovne godišnje vojne vježbe u Perzijskom zalivu u blizini strateškog vodotoka Hormuškog moreuza, javila je u četvrtak iranska državna televizija, u vrijeme pojačanih napetosti između Teherana i Washingtona.

Trodnevne vježbe na istočnoj strani moreuza imaju za cilj poboljšati vojnu moć Irana "u suočavanju sa stranim prijetnjama i svakom eventualnom invazijom“, izjavio je zapovjednik manevara, admiral Habibollah Sardari, za TV stanicu.

Mornaričke, zračne i kopnene snage, uključujući podmornice i dronove, učestvuju u vježbama nazvanim Zolfaghar-99, javila je televizija.

Periodične konfrontacije pojave se između iranske elitne Revolucionarne garde i američke vojske u regiji Zaliva u posljednjim godinama. Washington je optužio mornaričke snage garde da šalju borbene glisere u moreuz kako bi uznemiravali američke ratne brodove.

Portparol vježbi, admiral Shahram Irani, izjavio je za državnu televiziju da su Sjedinjene Države povukle dronove iz regije u kojoj se odvijaju vježbe nakon upozorenja Irana.

Teheran, koji se protivi prisustvu američke i zapadnih mornarica u regiji, održava redovne godišnje vojne vježbe u moreuzu, na koji otpada tridesetak posto od ukupne morske trgovine sirovom naftom.

Napetosti su porasle između Teherana i Washingtona od 2018., kada su se Sjedinjene Države povukle iz nuklearnog sporazuma iz 2015. između Irana i šest svjetskih sila, i ponovo su uvele sankcije Teheranu. Iran je zaprijetio da će blokirati moreuz ukoliko njegov izvoz sirove nafte bude prekinut američkim sankcijama, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu