Bosna i Hercegovina     | 10.09.2020. 12:43 |

'Za Doljanku': Zbog mHE Zlate slijede tužbe protiv institucija i pojedinaca

FENA Denis Leko

MOSTAR, 10. rujna (FENA) - Udruženje građana "Za Doljanku" Jablanica u četvrtak je u Mostaru iskazalo nezadovoljstvo odlukom Regulatorne agencije za energiju u FBiH (FERK), koja je izdala dozvolu za proizvodnju električne energije mHE Zlate, te su najavili podnošenje tužbi protiv institucija i pojedinaca.

Potpredsjednica udruge "Za Doljanku" Naza Spahić izjavila je da su dozvole za rad na mini hidroelektrani na rijeci Doljanci izdane suprotno važećim zakonima te da institucije BiH ne reagiraju niti uklanjaju uočene nepravilnosti.

- Iako smo pravno dokazali činjenice, upozorili na niz nepravilnosti pri izdavanju dozvola za mHE Zlate, pokrenuli sudske procese, nadležne institucije i dalje šute bez ikakve reakcije. Kada smo vidjeli da investitori i pored naših upozorenja nadležnim institucijama nastavljaju gradnju i puštaju postrojenje u rad, obratili smo se FERK-u kao zadnjoj instanci koja daje dozvolu i na vrijeme ih obavijestili o svim propustima, povredama procedura i zamolili ih da ne izdaju dozvolu za rad kad im se investitor obrati, te smo upozorili da postoje i dva sudska spora koja se vode, ali FERK je ipak izdao dozvolu za proizvodnju električne energije mHE Zlate - kazala je Spahić.

Dodala je da su se s istim dopisima obratili i svim drugim institucijama.

- Samo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva reagiralo adekvatno i zatražilo od županijskog ministarstva da im dostave svu dokumentaciju izdanu po pitanju vodne i prethodne vodne suglasnosti, a svi ostali kojima smo se obraćali odgovornost su skidali sa sebe i prebacivali na druge - kazala je Spahić.

Istaknula je, također, kako će iskoristiti sve pravne lijekove u ostvarenju svoga cilja.

- Kada iscrpimo sve pravne lijekove u BiH i u slučaju da ne ostvarimo svoj cilj opet idemo dalje ostvariti ga na međunarodnim sudovima. Također naše udruženje ne može dopustiti pojedincima koji donose značajne odluke u ovoj državi da se ponašaju neodgovorno. Na kršenje zakona i procedura i dalje ćemo ukazivati s namjerom da oni koji su kršili zakone i zloupotrijebili svoj položaj i ovlasti budu procesuirani i sankcionirani. Ono što sada slijedi s naše strane je pokretanje sudskih sporova, što protiv institucija, što protiv pojedinaca - ističe Spahić.

Predsjednica Upravnog odbora udruženja "Za Doljanku" Jablanica Amela Krnjić podsjetila je na odgovornost načelnika i Općinskog vijeća Jablanica koji su, kako je kazala, potpomognuti kršenjem zakona od savjeta mjesne zajednice Jablanica II, odgovorni za izdavanje suglasnosti na Studiju utjecaja na okoliš na temelju koje je izdana okolišna dozvola.

- Nedugo zatim, općinske službe izdale su urbanističke i građevinske dozvole uz kršenje procedura i zakona iz te oblasti. Dodatna odgovornost za ekocid na rijeci Doljanci ide na adresu Županijskog ministarstva prostornog uređenje i građenja, jer kao institucija po pravu nadzora nije reagirala na ove nepravilnosti. Također, odgovorno je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, jer je prekršilo zakone i procedure kod izdavanja vodne i prethodne vodne suglasnosti, kao i izdavanja i treće vodne suglasnosti koja je bila presudna za izdavanje dozvole za rad od strane FERK-a – izjavila je Krnjić.

Iz udruge "Za Doljanku" navode kako odgovornim drže i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, koje, kako su naveli, i pored redovnih informacija o uočenim nepravilnostima nije uradilo ništa, ali je izdalo okolišnu dozvolu za mHE Zlate koja se temelji na izdanoj suglasnosti na studiju utjecaja na okoliš.

Studija je istekla skoro dva mjeseca prije izdavanja dozvole za rad, Udruženje je i na to na vrijeme upozorilo sve nadležne institucije i naravno FERK, no međutim FERK se i na tu činjenicu oglušio iako je tema formalne rasprave bila i okolišna dozvola. Odgovorna je također i Federalna okolišna inspekcija koja nije adekvatno i na vrijeme reagirala na dopise i ukazivanja na prekršaje i nepravilnosti, naveli su iz udruge.

Predstavnici udruge "Za Doljanku" još jednom su pozvali mjerodavne institucije da što prije riješe sva otvorena pitanja u vezi ovog slučaja, što u ovom trenutku, po njihovim riječima, podrazumijeva sudske sporove i realizaciju zaključka o zabrani izgradnje malih hidroelektrana na teritoriji FBiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo