Bosna i Hercegovina     | 10.09.2020. 14:33 |

Vlada FBiH upoznata s izvješćem o izvršenju proračuna FBiH za šest mjeseci

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Federalno ministarstvo financija upoznalo je Vladu FBiH o pokazateljima iz konsolidiranog izvješća o izvršenju proračuna FBiH, kantona i općina, financijskih planova vanproračunskih fondova FBiH za razdoblje siječanj - lipanj 2020. godine, u kojem su ukupni prihodi iznosili 4.098,5 milijuna KM, što je za 288,3 milijuna KM manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a ostvarenje u odnosu na plan je 44,1 posto.

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci su sve razine vlasti Federacije BiH ostvarile pozitivan  financijski rezultat od 254,3 milijuna KM. Lani je u ovom razdoblju, također, ostvaren pozitivan financijski rezultat od 394,5 milijuna KM. Ukupni šestomjesečni rashodi iznosili su 3.804,9 milijuna KM, te su za 166,2 milijuna KM viši nego u 2019. godini, a ostvarenje u odnosu na plan je 38,3 posto.

Tekući transferi drugim razinama vlasti iznosili su 14,9 milijuna KM, pojedincima 1.544,9 milijuna KM, neprofitnim organizacijama 61,3 milijuna KM, javnim poduzećima 75,2 milijuna KM, privatnim poduzećima i poduzetnicima 52,6 milijuna KM, dok su drugi tekući rashodi bili 31,2 milijuna KM. Konsolidirani kapitalni transferi su za šest mjeseci 2020. godine iznosili 45,8 milijuna KM i u odnosu na isto lanjsko razdoblje su veći za 13,9 milijuna KM.

Ukupan financijski rezultat na razini proračuna Federacije BiH za razdoblje siječanj - rujan 2020. godine iznosi 235,1 milijuna KM, kantona 32,8 milijuna KM, općina 39,4 milijuna KM, dok je na razini sektora socijalne zaštite, odnosno vanproračunskih fondova zabilježen  negativni rezultat od 53,2 milijuna KM.

 

IZJAŠNJENJA O INICIJATIVAMA

 

Vlada FBiH danas je usvojila izjašnjenja dva federalna ministarstva o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima - hitni postupak, kojeg su predložili klubovi poslanika SDA, HDZBiH - HNS, DF i SBB u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Tako Federalno ministarstvo kulture i sporta smatra opravdanim zahtjev predlagača da rok za izmirenje obaveza bude sa 31.12.2016. produžen do 30.6.2020. godine. Federalno ministarstvo finansija je mišljenja da, obzirom da se Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, samo mijenja datum, a ne i postupak, da nije potrebno mijenjati i dopunjavati Zakon o Poreznoj upravi Federacije BiH, što je, također, traženo podnesenom inicijativom.

Federalna vlada nije podržala usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima FBiH, koji je predložio delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Slađan Ilić, jer smatra da je odredbu iz člana 7. stav 4. Zakona o stvarnim pravima FBiH potrebno donijeti na nivou Bosne i Hercegovine i da nema potrebe za usvjanjem privremenih zakonskih rješenja kojima bi pitanju javnog ili općeg dobra bilo pristupljeno na parcijalan, a ne cjelovit i harmoniziran način na nivou države.

Vlada ocjenjuje opravdanom inicijativu poslanice u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Alme Kratine koja se odnosi na zaduženje Vlade FBiH da, u roku od 90 dana, formira Vijeće za djecu FBiH kao interresorno konsultativno, stručno i koordinirajuće tijelo Vlade FBiH koje će djelovati pri Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike i u čijem će sastavu biti predstavnici nadležnih ministarstava, akademske zajednice i nevladinih organizacija koja rade s djecom i za djecu s ciljem sveobuhvatne institucionalne zaštite njihovih prava.

Vlada FBiH je razmatrala Amandman na Prijedlog Zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM) - hitni postupak, kojeg je podnio Klub zastupnika SDPBiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BIH. Vlada smatra da bi bilo kakvi prijedlozi i riješenja koji za posljedicu imaju retroaktivnu primjenu doveli do pravne nesigurnosti, urušavanja temeljnih principa tržišne ekonomije, poremećaja funkcionisanja kreditnog tržišta u BiH, te ugrožavanja budućih investicija, što bi prouzrokovalo i niz negativnih posljedica po finansijsku stabilnost iekonomiju u cjelini.

Federalna vlada nije prihvatila inicijativu Općine Konjic za izradu i donošenje  Zakona o Gradu Konjic. Kako je obrazloženo, u općinskoj Odluci o proglašenju Grada Konjica od 27.2.2020.  godine nije obrazloženo koji uslove iz člana 5. Zakona o principima lokalne samouprave  u FBiH Konjic ispunjava da bi bio proglašen gradom.

Inicijativu poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Tahira Nuhića za izmjenu Uredbe o naknadama i troškovima za službena putovanja Vlada FBiH danas je ocijenila nejasnom jer nije precizirano na koju uredbu se odnosi. Ukoliko se odnosi na izmjenu Uredbe o naknadama troškova za službena putovanja, ovakava inicijativa je neprimjenjiva.

Federalna vlada danas je djelomično prihvatila inicijativu poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amera Obradovića da sadržaji web stranica Vlade Federacije BiH i institucija Federacije BiH budu, uz korištenje pristupačnih tehnologija, prilagođene slijepim i slabovidnim osobama, odnosno prihvatila je u dijelu koji se odnosi na nadležnost Federalne vlade. Naime, u informaciji o mogućnostima prilagođavanja sadržaja web sajta Vlade FBiH, koju je dostavio eksterni administrator web sajta, navedeno je da njegova trenutna struktura ne ispunjava tehničke uslove potrebne za prilagođavanje sadržaja slijepim i slabovidnim osobama (kao što su implementacija čitača, sintetizatora govora, uvećivača ekrana i slično), te da je potrebno izraditi stranicu u novim tehnologijama. Stoga će, prilikom kreiranja novog web sajta (izrade dizajna i softwera), Vlada Federacije BiH poduzeti neophodne aktivnosti na stvaranju tehničkih pretpostavki kako bi sadržaji u što većoj mogućoj mjeri bili prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama.

 

ZA RAZVOJ RURALNE KONKURENTNOSTI 181.623 KM,ZA RURALNO POSLOVANJE 369.831 KM

 

Federalna vlada odobrila je izdvajanje iz Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu  u iznosu od 181.623 KM za sufinansiranje Projekta razvoja ruralne konkurentnosti za III i IV kvartal 2020. godine.

Ovaj projekt finansiran je iz sredstava Međunarodnog fonda za razvitak poljoprivrede (IFAD) sa ukupno 14,5 miliona KM, iz vlastitih kreditnih sredstava u iznosu od 12,47 miliona KM, grant sredstava IFAD-a u iznosu od 0,528 miliona KM, te budžeta FBiH za sufinansiranje 1,58 miliona konvertibilnih maraka.

Sredstva za sufinansiranje osigurana su u Budžetu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 363.246 KM, što je učešće Vlade FBiH u projektima koje financira medunarodna zajednica

Odobreno je i izdvajanje iz Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu  u iznosu od 369.831 KM za sufinansiranje Projekta razvoja ruralnog poslovanja za III kvartal 2020. godine.

Ovaj projekt vrijedan ukupno 24,2 miliona KM finansiran je iz kreditnih sredstava IFAD-a u iznosu od 11,4 miliona KM, grant sredstava IFAD-a u iznosu od 0,696 miliona KM, OPEC fonda/kredit u iznosu od 9,338 miliona KM i budžeta FBiH za sufinansiranje 2,78 miliona KM.

Sredstva za sufinansiranje ovog projekta osigurana su u Budžetu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 739.662 KM, što je također učešće Vlade u projektima koje financira medunarodna zajednica.

 

 PREDLOŽITI IZMJENE I DOPUNE UREDBE O ISPUŠTANJU OTPADNIH VODA

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma upoznalo je Vladu  FBiH  sa informacijom koju  je  pripremilo uz  saglasnost  Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Danas je ovo ministarstvo zatuženo da, uz saglasnost  Federalnog  ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, izradi Prijedlog uredbe  o izmjena i dopuna Uredbe o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije  i dostavi je Vladi Federacije BiH na usvajanje.

 

SUGLASNOST ZA SANACIJU TUNELA CRNAJA

 

Federalna vlada je danas prihvatila informaciju o aktivnostima na rješavanju problematike tunela Crnaja, na magistralnoj cesti M-17, dionica Jablanica - Konjic, te dala suglasnost za njegovu sanaciju po već potpisanom ugovoru s izvođačem radova JV HP lnvesting d.o.o. Mostar & EuroAsfalt d.o.o. Sarajevo.

Također, uglasnost je dala i za početak radova 15.9.2020. godine sukladno ugovornoj dinamici, s rokom završetka od 16 mjeseci. Izvođenje radova treba planirati u razdoblju od 15.9.2020. do 30.5.2021. godine. Ovisno od gustini prometa u razdoblju turističke sezone 2021. godine, po potrebi, treba prekinuti i stvoriti uvjete za neometano odvijanje prometa u oba smjera, a radove nastaviti nakon okončanja turističke sezone. Sredstva za saniranje tunela osigurana su iz kredita Svjetske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banka namijenjenog za Program modernizacije magistralnih cesta Federacije BiH (S).

Vlada je zadužila Zadužuju JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo i izvođača radova na obvezno poštivanje mjera sigurnosti sa što manjim čekanjem sudionika u prometu, uz prilagodbu dinamike radova u vrijeme većeg prometa, te da u periodu dok traju radovi sudionici u prometa budu pravovremeno informirani o korištenju alternativnih putnih pravaca.

 

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

 

Federalna vlada je izmijenila i dopunila Uredbu o dopunskim poslovima osnovne djelatnosti i poslovima pomoćne djelatnosti iz nadležnosti organa državne službe koje obavljaju namještenici.

Vlada FBiH je dala saglasnost na izmjenu i dopunu Odluke o naknadama za usluge Finansijsko-informatičke agencije.

Donesena je Odluka o prestanku važenja Odluke davanju na privremeno korištenje Centra za obuku policijskih kadrova „Mahir Begić“ Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Usvojen je izvještaj o provedbi Programa utroška sredstava „Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - Transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta“ sa stanjem na dan 30.6.2020. godine. Vlada je zadužila Direkciju za puteve Kantona Sarajevo da intenzivira izgradnju 1. transferzale.

Danas se Vlada upoznala sa stepenom realizacije zaduženja Federalnog ministarstva rada i socijalne politike po zaključcima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 4. decembra 2019. godine, kao i sa izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u FBiH za prvih šest mjeseci 2020. godine.

Prihvaćena je informacija o poslovanju slobodnih zona u Federaciji BiH za 2019. godinu.

Vlada FBiH je usvojila Program utroška sredstava “Tekući transferi neprofitnim organizacijama - podrška udruženjima potrošača” koji je utvrđen Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu Federalnom ministarstvu trgovine u iznosu od 35.000 KM.

 

KADROVSKA RJEŠENJA

 

Vlada FBiH je dala prethodnu saglasnost za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora Pretisa d.d. Vogošća, uime državnog kapitala, zbog isteka perioda na koji su imenovani. Prethodna saglasnost je data i za imenovanje na ove pozicije Huseina Mujezinovića i Mevlide Ćatović, na period od četiri godine.

Federalna vlada je donijela odluke o pokretanju postupka i utvrđivanju kriterija, te je utvrdila tekstove javnih oglasa za izbor i nominovanje za imenovanje šest članova Nadzornog odbora JP Hrvatska pošta d.o.o. Mostar, uime državnog kapitala, te sedam članova Nadzornog odbora JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, uime državnog kapitala.

Vlada je utvrdila kriterije i donijela Odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor i nominovanje za imenovanje članova Nadzornog odbora Hrvatskih telekomunikacija d.d. Mostar, uime državnog kapitala. Ujedno, poništila je javni konkurs za ovaj izbor i nominovanje raspisan 11.10.2019. godine.

Jasminka Bratić danas je imenovana za privremenu predsjednicu, a Maja Nikolić, Emir Sijamhodžić, Dragan Mikulić i Elvedin Gadara za privremene članove Upravnog odbor Fonda za studentske zajmove FBiH, na period od najviše 90 dana, odnosno do okončanja poslova koje je po važećim zakonskim i podzakonskim aktima potrebno izvršiti za prestanak rada ovog fonda, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta