Bosna i Hercegovina     | 10.09.2020. 15:36 |

Globalno istraživanje - Oko 9,7 miliona djece se nije vratilo školovanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Globalno istraživanje međunarodne nevladine organizacije Save the Children provedeno u proteklih šest mjeseci pokazalo je da je pandemija COVID-19 prouzrokovala najveće izvanredno stanje u obrazovanju u historiji, sa 9,7 miliona djece koja se nisu vratila školovanju ove godine.

Rezultati istraživanja su objavljeni u Save the Children izvještaju pod nazivom "Zaštitimo generaciju" i pokazuju da je pandemija COVID-19 rezultirala razarajućim utjecajem na obrazovanje djece koja potiču iz siromašnih područja, te proširila jaz između bogatih i siromašnih.

Istraživanje je, između ostalog, otkrilo da je 90 posto domaćinstava izgubilo više od pola primanja zbog pandemije i imalo poteškoće u pristupu zdravstvenoj zaštiti, a da se nasilje u obitelji udvostručilo - tokom zatvaranja škola broj prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji porastao je na 17 posto za razliku od osam posto dok su djeca redovno išla u školu.

Također, više od dvije trećine domaćinstava susrelo se s poteškoćama u nabavci prehrambenih namirnica, a 45 posto ispitanika iz siromašnih domaćinstava imalo je poteškoće prilikom plaćanja medicinskih potrepština tokom pandemije.

Više od 1,5 milijardi djece bilo je pogođeno zatvaranjem škola, a tokom izolacije dvije trećine djece nije imalo nikakvog kontakta s nastavnicima.

Osim toga, 80 posto djece smatra da je učilo malo ili ništa tokom zatvaranja škola, a više od 83 posto izrazilo je pojavu negativnih osjećanja tokom pandemije.

- Navedeni podaci šalju jasnu poruku da je COVID -19 pandemija proširila već postojeće razlike među ljudima. Najvećoj marginaliziranoj i najosjetljivijoj populaciji - djeci dosadašnja borba da ostanu zdrava, sigurna, idu u školu, postala je još izražajnija proteklih mjeseci. Postoji prava opasnost da bude poništen napredak iz oblasti dječje zaštite koji je građen proteklih 20 godina  - saopćeno je iz organizacije Save The Children.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'