Ekonomija     | 10.09.2020. 17:02 |

Strategija razvoja turizma u fokusu konferencije u organizaciji TZKS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Konferencija „Strategija razvoja turizma Kantona Sarajevo (KS)“ u organizaciji Turističke zajednice KS (TZKS) održana je u Sarajevu, kao jedna od tri planirane konferencije koje ova turistička zajednica organizira u povodu obilježavanja Svjetskog dana turizma.

Konferenciju je otvorio ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, izražavajući punu podršku opredijeljenosti za zajedničko djelovanje u cilju poboljšanja turističkog stanja u KS, kao i BiH.

Podršku turističkom djelovanju u procesu pravljenja temelja Strategije razvoja turizma KS naglasio je i Draško Jeličić, ministar privrede KS.

Ideja i cilj konferencije je suočavanje s problemima u turističkom sektoru i predlaganje konkretnih rješenja.

Na kraju konferencije definirani su i zaključci koje će Turistička zajednica Kantona Sarajevo uvrstiti u svoj plan rada upućivanjem inicijativa prema nadležnima za njihovu implementaciju sve do konačne izrade i implementacije Strategije razvoja turizma KS.

Pitanje Strategije sadržano je u prvom setu zaključaka kojim se predviđa da TZKS sa svojim partnerima i članovima TZKS aktivno učestvuje na izradi Strategije razvoja turizma FBiH, kao i na dopunama i izmjenama zakonskih akata iz oblasti turističke privrede.

TZKS će, kako se ističe, podržati razvoj i jačanje programskih aktivnosti JU Zaštićena područja KS kao značajnog segmenta koji doprinosi razvoju održivog turizma u KS.

Istovremeno, TZKS će u svojim programskim ciljevima dati puni doprinos u oblasti jačanja privatnog i javnog partnerstva u turističkim projektima i proizvodima, a u saradnji s nadležnim institucijama raditi na hitnoj liberalizaciji viznog režima.

TZKS će, kako je konstatirano, pokrenuti inicijativu da se u svim ambasadama i konzularnim predstavništvima uspostavi sektor za turizam ili zaduži jednu osobu koja bi se bavila promocijom turizma.

Planirano je i da TZKS u saradnji s nadležnim institucijama pokrene set pitanja u cilju rješavanja migrantske krize, problema prosjačenja i drugih negativnih pojava koje narušavaju turistički ambijent u KS.

TZKS će, kako je na konferenciji zaključeno, u narednom periodu u saradnji sa turističkim zajednicama i turističkim organizacijama s područja cijele BiH raditi na zajedničkom nastupu i promociji turističkih potencijala na regionalnom i svjetskom tržištu.

- TZKS će u saradnji s nadležnim institucijama i članovima TZKS insistirati na promjenama i usklađivanju zakonske legislative iz oblasti turizma u KS i FBiH - zaključeno je...

Učesnici konferencije bili su predstavnici Ministarstva turizma i okoliša FBiH, Ministarstva privrede KS, JU Zaštićena područja KS, Udruženja turističkih privrednika BiH i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu iz oblasti turizma, saopćeno je iz TZKS.

Svojim prisustvom i aktivnim učešćem doprinos konferenciji dali su i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva za boračka pitanja KS, Ministarstva za rad i socijalnu politiku KS, Turističke zajednice TK, Privredne komore FBiH, UNDP-a, SERDA-e, Zavoda za planiranje razvoja KS, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ZOI '84, GIZ-a, BBI-a, Udruženja poslodavaca FBiH, Udruženja turističkih vodiča KS “Vučko”, Udruženja Hagada kao i druge organizacije koje su u svom radu aktivno uključene u turizam i njegov razvoj.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'