Svijet     | 11.09.2020. 08:16 |

Eksplozije u vojnom objektu u Jordanu, nema izvještaja o žrtvama

FENA Internet

AMAN, 11. septembra (FENA)  - Jordan je objavio da je seriju masivnih eksplozija koje su potresle grad Zarqa rano u petak vjerojatno uzrokovao električni kratki spoj u obližnjem skladištu municije.

Nije bilo neposrednih izvještaja o žrtvama u eksplozijama koje su se dogodile u pustinji istočno od drugog po veličini jordanskog grada, rekli su vlada i vojna komanda.

Ogromni plamen osvjetljavao je pustinjsko noćno nebo i mogao se vidjeti čak do glavnog grada Amana, 35 km jugozapadno.

“Osjećali smo se kao da se dogodio potres. Prozori su se tresli i staklo se razbilo. Moja su djeca počela plakati ”, rekla je stanovnica Zarqe Nabila Issa, domaćica i majka petero djece.

Sigurnosne snage zatvorile su Zarqu, prostrani industrijski grad s 1,5 miliona stanovnika,  i spriječile saobraćajni izlazak ili ulazak u grad. Novinari koji su željeli putovati kroz Zarqu do mjesta eksplozije oko 10 km istočno spriječeni su u tome, prenosi Reuters.

U pustinjskom području u kojem su se dogodile eksplozije smješteno je nekoliko glavnih baza američke vojske, uključujući aerodrom izgrađen 2018. Mjesto Jordana čini ga idealnim čvorištem za logistiku i opskrbu Sjedinjenih Država, uključujući i garnizon američke vojske u Tanfu na jugoistoku Sirije.

"Početne istrage pokazuju da je eksploziju izazvao električni spoj u vojnim skladištima municije koja se nalaze u izoliranom i nenaseljenom području i pod nadzorom kamera", rekao je vladin glasnogovornik Amjad Adailah.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'