Kultura     | 11.09.2020. 14:02 |

Danas počinje Treći AJB DOC Film Festival, 18 vrhunskih dokumentaraca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11.septembra (FENA) - Treće izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma  AJB DOC Film Festival, koji će biti održan online, a koji publici donosi 18 dokumentarnih filmova vrhunske produkcije, počinje danas. Filmovi se, besplatno i bez registracije, mogu pogledati na  stranici online.ajbdoc.ba.

Festival  koji će prikazati  filmove vrhunske produkcije otvara se svjetskom premijerom filma Džemo, kojim mladi autori Lejla Kajić i Davorin Sekulić donose životnu priču stočara zaljubljenog u trčanje, koji pomjera granice.

Film nastao u koprodukciji portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans bit će prikazan u sklopu selekcije AJB Prikazuje, a publika će ga moći pogledati od petka, 11. septembra, u 19.30 sati, do kraja festivala, saopćila je Pres-služba AJB DOC Festivala.

Drugi film koji će biti prikazan prvog dana festivala je „Na liniji fronta“, njemačkog novinara i reditelja Marca Wiesea, koji će biti prikazan u Takmičarskoj selekciji. Film će biti prikazan u 21.30 sati, a dostupan je za gledanje naredna dva dana.

Nakon filmova koji će biti prikazani na otvaranju, publiku očekuje još 16 dokumentarnih ostvarenja koji fokus drže dirljivim životnim pričama pojedinaca i na stvarnim ljudima koji svojim djelovanjem pokreću promjene neophodne u društvu u kojem živimo.

„Voyage/ Putovanje“, tema vodilja Trećeg AJB DOC-a, predstavljena je vizuelno, ali se i prožima ovogodišnjim pričama dokumentarnih filmova, kao i stvarnošću kojom smo okruženi, onemogućeni fizički putovati i ograničeni postavljenim granicama, a istovremeno udubljeni svako u svoje lično putovanje u potrazi za smislom i snagom.

Za vrijeme održavanja AJB DOC-a, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, bit će organizovan i trodnevni trening “Snimanje dokumentarnih filmova mobilnim telefonom”, koji će biti održan virtuelno putem Zoom aplikacije. Trening je namijenjen mladim autorima, novinarima i studentima iz regije, a vodit će ga tuniski novinar i TV producent Adnen Chaouachi.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri od tri člana odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti “AJB DOC Main Award”, te najbolji film selekcije AJB Prikazuje koji će osvojiti istoimenu nagradu. Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Zbog specifičnih okolnosti virtuelnog održavanja ovogodišnjeg festivala, koji se odvija bez prisustva gledalaca, “Nagrada publike” neće biti dodijeljena.

Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala održava se uz pokroviteljstvo BH Telecoma,saopćeno je.

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo