Svijet     | 11.09.2020. 15:25 |

Turska pristrasnim i neutemeljenim ocijenila poruke sa Samita Med7

FENA Internet

Turska pristrasnim i neutemeljenim ocijenila poruke sa Samita Med7
ANKARA, 11. septembra (FENA) - Vlasti Republike Turske pristrasnim, netačnim i pravno neutemeljenim su ocijenile sadržaj zajedničke izjave učesnika Samita zemalja Južne Evrope (Med7) koji se odnosi na pitanja Istočnog Mediterana i Kipra.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy komentirao je poruke sa samita kojem su jučer na Korzici prisustvovale delegacije Francuske, Italije, Španije, Malte, Portugala, Grčke i Južnog Kipra, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Kao i prošle godine, u zajedničkoj izjavi učesnika su ponovo iznesene neutemeljene i pretenciozne tvrdnje u vezi sa situacijom na Istočnom Mediteranu i Kipru“, naveo je Aksoy.

Pozvao je vlasti Grčke da odustanu od maksimalističkih tvrdnji o pomorskim ovlastima koje su oprečne međunarodnom pravu.

On je poručio da je za smanjenje tenzija u regiji neophodno da Grčka povuče vojne brodove iz blizine turskog broda za seizmička istraživanja Oruc Reis, da odustane od naoružavanja Meisa i drugih otoka na istoku Egejskog mora i okonča rastuće pritiske koje vrši na tursku manjinu u zapadnoj Trakiji.

Aksoy je dalje naglasio da je Turska zemlja sa najdužom obalom na Istočnom Mediteranu i da je kao takva kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji.

“Za uspostavu dijaloga i saradnje na Istočnom Mediteranu neophodno je da Grčka bezuvjetno sjedne s Turskom za pregovarački stol, da Južni Kipar sarađuje u pravičnoj podjeli hidrokarbonskih resursa sa Sjevernim Kiprom kao suvlasnikom tog otoka, zatim da Južni Kipar ne koristi EU kao taoca njegovih kratkovidnih interesa te da EU i zemlje potpisnice te izjave odustanu od pristranih stavova koji su oprečni međunarodnom pravu i principima EU-a“, poručio je Aksoy.

Učesnice jučerašnjeg samita na Korzici potpisale su zajedničku izjavu u kojoj se navodi puna podrška Grčkoj i Južnom Kipru nasuprot navodnih agresivnih poteza i napada koje Turska izvodi na njihove suverenitete i suverena prava.

U izjavi se pozivaju zemlje regije na poštivanje međunarodnog prava i međunarodnog pomorskog prava i rješavanje sporova dijalogom i pregovorima.

Učesnici samita južnoevropskih zemalja pozdravili su inicijative šefa evropske diplomacije Josepa Borrela i Njemačke za ponovnu uspostavu tursko-grčkog dijaloga. Turska je pozvana da prihvati poziv Južnog Kipra za pregovore o određivanju ekskluzivnih ekonomskih zona i da to pitanje proslijede Međunarodnom krivičnom sudu.

“Ukoliko Turska ne napravi pomake ka dijalogu i ne odustane od jednostranih aktivnosti, EU je spreman pripremiti dodatnu listu ograničavajućih mjera i to bi moglo biti na dnevnom redu Samita lidera EU-a koji će se održati 24. i 25. septembra“, navodi se u izjavi sa Samita Med7.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana