Bosna i Hercegovina     | 11.09.2020. 16:43 |

Turković razgovarala s veleposlanikom Pósom o nastavku mađarske potpore BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas veleposlanikom Mađarske Krisztiánom Pósom o nastavku mađarske potpore procesima euroatlantskih i europskih integracija Bosne i Hercegovine.

Ministrica je istaknula da Bosna i Hercegovina veoma cijeni Mađarsku posvećenost i potporu na vanjsko-političkom planu. Naglasila je ulogu mađarskog veleposlanstva u BiH kao kontakt-veleposlanstva za NATO za razdoblje 2019.-2020. i veliku angažiranost na pružanju neophodne pomoći Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu.

Informirala je o aktivnostima BiH po pitanju Programa reformi 2019.-2020., dodavši da zbog zastoja izazvanih pandemijom COVID-19 nije postignut očekivani napredak.

Ministrica je istakla da je MVPBiH pokrenulo proceduru imenovanja Komisije za NATO integracije BiH upućujući prijedlog Odluke o uspostavljanju Komisije, koji se trenutno nalazi u procesu e-konsultacija. Naglasila je da je veoma važno da što prije bude postignut kompromis i Komisija počne s radom kako bi euroatlantski procesi bili pokrenuti, i državama članicama NATO-a pokazana spremnost za napretkom u reformama.

Veleposlanik Pósa je naveo da je vrlo bitno depolitizirati euroatlantska pitanja i postići rješenje koje će imati koncenzus svih u BiH. Svaki napredak je značajan kao i postojanje kontinuiteta. Potcrtao je da bi veliku važnost za euroatlantske procese imalo aktivnije uključivanje nevladinog sektora i medija u informiranje javnosti, te razmijenio mišljenja s ministricom o načinima za realizaciju tog plana.

Ministrica Turković je čestitala veleposlaniku i izrazila zadovoljstvo informacijom da je mandat mađarskom veleposlanstvu kao kontakt veleposlanstvu za NATO produžen i za sljedeće dvije godine naglasivši odličnu suradnju i važnost kontinuiteta rada.

Zahvalila je mađarskoj vladi na pomoći u pogledu slanja eksperta za NATO integracije, koji uskoro dolazi u BiH, a nakon inicijative i molbe ministrice Turković upućene ministru vanjskih poslova i trgovine Péteru Szijjártu tijekom njegove posjete Bosni i  Hercegovini.

Mađarski veleposlanik je naglasio da će njegova država nastaviti sa aktivnom potporom BiH i na polju EU integracija i da ostaje otvorena za svaki oblik pomoći našoj zemlji, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!