Bosna i Hercegovina     | 12.09.2020. 19:44 |

Građani Goražda protiv izgradnje zida na Drini

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 12.septembra (FENA) -Neformalna grupa građana “Spasimo Drinu” iz Goražda, danas je  informisala zainteresovane građane o borbi protiv netransparentnog procesa izgradnje obaloutvrde, tj. izgradnje zida na rijeci Drini kroz sami centar grada Goražda.

Navedena grupa građana podsjeća kako je njihova borba za spas Drine počela u aprilu ove godine  protestnim okupljanjem kojim su najavili radikalnije mjere, u slučaju da se ne iznađe adekvatnije rješenje za izgradnju zida na obali rijeke Drine.

Tad je potpisana i peticija u naselju Luka, koja ima samo jedan zahtjev da se obustavi gradnja zida u naselju Luka.

-Mi ne odustajemo od naše borbe za spas Drine. Tražimo reakciju nadležnih za spornu gradnju, i ponavljamo pitanje kako se može graditi bez urbanističke dozvole i odobrenja za građenje, bez javnih rasprava i učešća građana. Mi nećemo odustati od naših zahtjeva, jer ovo je naša rijeka i naš grad i ne planiramo dozvoliti da se to sve uništi zarad interesa pojedinaca - ističe predstavnik neformalne grupe građana "Spasimo Drinu" Amar Imamović.

Poplave koje su zadesile Goražde početkom decembra 2010. godine uslijed velikih padavina i nekontrolisanog ispuštanja vode iz HE „Piva“ Mratinje, a koje su građanima ovog grada nanijele ukupnu štetu veću od 15 miliona KM, bile su znak lokalnim vlastima da moraju poduzeti određene mjere kako se taj scenarij ne bi ponovio.

Tadašnje općinske, a današnje gradske vlasti u Goraždu odlučuju se na gradnju nove obaloutvrde.

Nakon nekoliko godina odgađanja i priprema, radovi na jednom dijelu su konačno započeli u aprilu 2019. godine. Godinu kasnije, radovi su u završnoj fazi. Vrijednost investicije je oko 10, 5 miliona KM, a najvećim dijelom finansirana je kreditnim sredstvima Svjetske banke,navodi se u saopćenju neformalne grupe građana „Spasimo Drinu“.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti