Kultura     | 13.09.2020. 10:34 |

Predstavom 'Hoću napolje' najavljeno zatvaranje Juventafesta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) - Autorski projekt Omladinske pozorišne scene Paraćin pod nazivom „Hoću napolje“ najavio je večerašnje zatvaranje 8. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva - Juventafest.

Gosti iz Srbije sinoć su na sceni Pozorišta mladih Sarajevo na najbolji način iznijeli problem birokratije i pitanja kako opstati u sistemu koji vas gleda i tretira kao idiota, koliko je pojedincu teško doći do izražaja, koliko njegov život i napredak diktiraju važni i nevažni dokumenti, koliko su u svemu tome važne sloboda i ekologija kao jedan od preduvjeta za zdrav život na Zemlji.

Pozorišna predstava „Hoću napolje“ nastala je prema motivima teksta „Idiot“ Muze Pavlove i u režiji Uroša Mladenovića.

Njenom izvedbom Festival je stigao do samoga kraja, a publika će ponovo imati priliku vidjeti mlade glumce, no ovoga puta s potpuno novim izvedbama.

Naime, tokom protekla četiri dana, predvođeni vrsnim stručnjacima, oni su vrijedno radili na radionicama plesa, maske, lutkarstva i muzike, stekli nova znanja, uobličili ih i doveli do scene i publike.

Ustaljena praksa radionica Juventafestu daje posebnu draž, jer mlade okuplja u dnevnim kreativnim druženjima iz kojih izlaze višestruko bogatiji.

Također, primjer dobre prakse predstavljaju i radionice za srednjoškolce te radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama koje je vodila selektorica festivalskog programa Emina Omerović.

Prije samog spuštanja zavjese na 8. Juventafest, tokom ceremonija svečanog zatvaranja stručni žiri u sastavu glumica i profesorica Arma Tanović-Branković, dramaturginja Asja Krsmanović i glumac i profesor Velimir Blanić osvrnut će se na izvedene predstave - „Mrtvo more za početnike“, „Životinjska farma“ i „Hoću napolje“, te dodijeliti zahvalnice učesnicima.

Dolazak na osmo izdanje Juventafesta u posljednjem trenutku iz epidemioloških razloga otkazale su dvije predstave iz Hrvatske i Crne Gore, zbog čega su organizatori donijeli odluku da Festival prvi put bude revijalnog tipa, saopćeno je iz Udruženja "Medija-Art".  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'