Stranačke aktivnosti     | 13.09.2020. 10:27 |

Saopćenje za javnost Socijaldemokratske partije BiH

FENA Saopćenje

Kapić: Tražimo tačan datum planiranog završetka izgradnje Autoputa 5C

Federacija Bosne i Hercegovine već pola decenije nema iskoraka i nije napravila nove etape autoputa. Iako se često, iz izbornog ciklusa u ciklus, spominje da će BiH postati jedno veliko gradilište, podaci o broju izgrađenog autoputa u Federaciji BiH govore drugačije.

Na ovo se osvrnuo SDP-ov delegat u Domu Naroda Jasminko Kapić koji je uputio pitanje JP Autoceste Federacije i Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija tražeći da mu dostave informacije o planiranim datumima do kada bi se trebali završiti radovi na dijelovima autoputa Zenica-Doboj te kraku od Tarčina do Hrvatske.

“Uzimajući u obzir informacije u kojima je Bosna i Hercegovina po dužini funkcionalog autoputa regionu za samo 30 kilometara ispred Kosova koje je na začelju je poražavajuća. Ako to nije dovoljna komparacija onda treba navesti da Bosna i Hercegovina ima 208 kilometara funkcionalnog autoputa dok Hrvatska ima 1314 kilometra, a Srbija 962 kilometra”, poručuje Kapić. 

On je u pitanju upozorio da bi statistika BiH bila još gora da bh. entitet Republika Srpska nije intenzivno radio na izgradnji autoputa u posljednjim godinama. Federacija BiH nažalost zaostaje za ekonomski daleko nestabilnijom Republikom Srpskom i od 2014. godine nemamo niti jednu kompletno izgrađenu i otvorenu dionicu autoputa.

“Ne pomaže ni to što plaćamo veoma visoke cijene za izgradnje autoputeva koji često probijaju rokove ili se ponovno rade ubrzo po završetku. Ne pomažu, očito, ni akcize ni visoke putarine. Čini se da je jedini stvarni uspjeh JP Autoceste FBiH od 2014. do danas zapošljavanje velikog broja novih uposlenika. Pitanjem tražim da nam se jasno odgovori koliko se to izgradilo od 2014. do danas, a koliko se ljudi zaposlilo u firmu. Također, želimo tačan datum završetka kraka od Zenice do Doboja i od Tarčina do granice sa Republikom Hrvatskom, te da se Parlamentu jasno predoči u kom dokumentu je definiran ovaj rok”, navodi Kapić.

U svom pitanju Kapić je naznačio da mu je želja da se u parlamentarnoj raspravi još jednom istakne važnost ovog strateškog projekta od posebnog interesa za FBiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!