Stranačke aktivnosti     | 13.09.2020. 13:01 |

Saopćenje za javnost Socijaldemokratske partije (SDP) BiH

FENA Saopćenje

Izvještaj State Departmenta predstavlja veliku sramotu i šamar javno prokazanim korumpiranim vlastima

 

Posljednji izvještaj State Departmenta o klimi za investiranje u Bosni i Hercegovini potpuno ogoljuje koruptivnost i nesposobnost bh. vlasti da pokrenu bilo kakve reforme koje bi omogućile ekonomski napredak naše države.

 

Uvodna tvrdnja iz izvještaja o "endemskoj korupciji" koju podržavaju i održavaju vladajuće strukture sama po sebi je dovoljna osuda i sramota za cijelu državu. To valjda jedino nije jasno Demokratskoj fronti, koja ih samoubilački podržava za mrvice učešća u javim preduzećima. 

 

Za SDA-ovu i HDZ-ovu vlast u FBiH predvođenu Fadilom Novalićem, posebno poražavajući trebao bi biti podatak da je njihova vladavina rezultirala činjenicom da State Department navodi da je trenutno u entitetu RS lakše registrovati preduzeće nego u Federaciji BiH. Tako je RS, koji je za Federacijom u prošlosti zaostajao "svjetlosnim godinama", zahvaljujući SDA-ovoj Vladi Federacije BiH došao u poziciju konkurentnijeg dijela države.

 

Zaključak State Departmenta se zapravo može smatrati posrednom preporukom američkim investitorima da novac ulažu u RS kao poslovno progresivniji dio države u odnosu na učmalu i zakržljalu FBiH. Izvještaj State Departmenta tako najbolje pokazuje kuda Federaciju BiH vode SDA i HDZ, čak i bez pomoći njihovog trećeg pobratima - SNSD-a Milorada Dodika.

 

Unatoč ovom šamaru, uvjereni smo da on nažalost neće dovesti do otriježnjenja domaćih vlasti. 

 

Ipak, drago nam je da najveći prijatelji Bosne i Hercegovine, prije svega Sjedinjene Američke Države, potpuno otvoreno i javno imenuju pojave u Bosni i Hercegovini pravim imenom i jasno prozivaju odgovorne za takvo stanje. Jasan zaključak da su strani investitori dovedeni u nepovoljan položaj visokim stepenom korupcije i favoriziranjem firmi koje "službeno ili neslužbeno podržavaju različiti bosanskohercegovački nivoi vlasti", dovoljna je optužba za SDA, HDZ, SNSD i njihove pratilje koje vladaju na svim razinama.

 

Ovom jasnom zakjlučku ne treba dodatno pojašnjenje, iako je u svom izvještaju State Department čitavo jedno poglavlje posvetio korupciji pod okriljem vlasti u Bosni i Hercegovini. 

 

U odgovornim društvima i savjesnim političkim zajednicama izvještaj State Departmenta bi trebao biti dovoljan razlog za kolektivne ostavke vladajućih na svim razinama vlasti. Naravno, od nemoralne i koruptivne vladajuće klike, koju je takvom okarakterisao i State Department, takvu reakciju ne treba očekivati.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu