Bosna i Hercegovina     | 14.09.2020. 13:01 |

U Mostaru ustoličen mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 14. rujna (FENA) – U Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru u ponedjeljak je, na blagdan Uznesenja Svetog Križa, slavljena sveta misa prilikom koje je ustoličen mostarsko-duvanjski biskup i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić.

Prije obreda ustoličenja biskup Ratko Perić osvrnuo se na sve godine svoje službe i zahvalio i na radostima i na nevoljama s kojima se susretao.

- Zahvaljujemo ti Duše Sveti i na svakoj milosti bila ona u obliku radosti ili nevolje kojom si nas s pravom provjeravao i hvala ti na svakome križu kojim si prokušavao našu vjernost tvome spasonosnomu djelu. Za one vjernosti Ti najiskrenije zahvaljujemo, a za one nevjernosti najponiznije Te molimo za oproštenje. Započeto u znaku Uzvišenja Svetog Križa Kristova i evo meni završava aktivna služba u znaku Uzvišenja Svetoga Križa Kristova – kazao je dosadašnji biskup Ratko Perić.

Novom mostarsko-duvanjskom biskupu Petru Paliću poželio je obilje blagoslova i mudrosti kao i uspjeha u radu.

- Biskupe Petre i ti započinješ u znaku uzvišenja svetoga Križa, uz 40. obljetnicu posvete ove katedrale Marije Majke Crkve i uvijek te pratila velika milost božja, sedmerostruki darovi Duha Svetoga od mudrosti do bogobojaznosti i na Kristovu riječ bacao mreže milosti i radosti i imao obilna uspjeha i evanđeoskog blagoslova - poručio je biskup Perić.

Nakon toga je uslijedio obred ustoličenje biskupa Petra Palića.

Savjetnik Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini Amaury Medina Blanco pročitao je na latinskom, a potom na hrvatskom jeziku Papina bulu - apostolsko pismo imenovanja biskupa Petra Palića mostarsko duvanjskim biskupom i trajnim upraviteljem mrkanskim. 

Uslijedilo je predavanje biskupova štapa. Apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto pratio je Palića do biskupove stolice te mu je biskup Perić predao svoj štap koji simbolizira pastirsku službu i upravljanje biskupijom.

U svojoj propovijedi biskup Petar Palić kazao je kako je svjestan kako trenutaka poteškoća i kušnja neće nedostajati, ali "Isus nas potiče da vjerujemo njegovoj riječi i da se ne bojimo".

Biskup Palić je istaknuo kako sanja BiH kao zemlju ravnopravnih u kojoj ima mjesta za dostojanstven život svakog čovjeka.

- Na početku svoje službe pastira Hercegovačkih biskupija želim poput Jakova sanjati. Smijemi li se usuditi i možemo li svi sanjati pa i to da će se situacija slučaja i fenomena pretvoriti u odgovornu stvarnost  i novu mogućnost življenja božje ljubavi i  novi kairos izgradnje Kristova kraljevstva – poručio je Palić. Nadalje je naveo kako želi sanjati BiH kao zemlju koja ujedinjuje, a ne dijeli, zemlju kojoj ima mjesta za dostojanstven život svakoga čovjeka.

- Želim sanjati o ovoj zemlji kao zemlji mira, sloge i skladnoga napretka, bez ikakvih ucjena, pritisaka i prijetnji u kojoj ne vlada pravo jačega nego uzajamno poštovanje i razumijevanje – kazao je Palić.

Inače, Petar Palić rođen je u Prištini, 3. srpnja 1972., u obitelji janjevačkih Hrvata. Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici, te Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu.

Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. godine. U listopadu 2005. godine upisao je poslijediplomski studij teologije na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu, a istodobno mu je mons. Egon Kapellari, biskup biskupije Graz-Seckau, povjerio upravu župe Dobl, kojom je upravljao do rujna 2008.

Na tom je Sveučilištu postigao doktorat iz teologije 2009. godine, s temom Für eine Kultur des Lebens. Das Engagement der Kirche für eine Kultur des Lebens in Kroatien auf dem Hintergrund der Enzyklika Evangelium vitae in den Jahren 1995-2005 (Za kulturu života. Zauzimanje Crkve u Hrvatskoj za kulturu života na temelju enciklike Evanđelje života od 1995-2005).

U biskupiji je obnašao službu predstojnika Katehetskog ureda, osobnog tajnika dubrovačkog biskupa, ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. Od 2011. do 2017. obnašao je službu generalnog vikara Dubrovačke biskupije. Godine 2003. bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjeta pape Ivana Pavla II. Dubrovniku te predsjednik Organizacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014. Bio je i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju. Od 2017. vrši službu generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije.

Papa Franjo imenovao ga je hvarskim biskupom, 9. ožujka 2018. Zaređen je za biskupa 30. travnja 2018. u hvarskoj katedrali, te ujedno preuzeo upravljanje biskupijom. Glavni zareditelj bio je Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, a suzareditelji Slobodan Štambuk, hvarski biskup u miru, i Mate Uzinić, dubrovački biskup.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo