Bosna i Hercegovina     | 14.09.2020. 13:18 |

SDP BiH-Oporavak nakon krize uzrokovane virusom korona neće biti ni lak ni brz

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Socijaldemokratska partija BiH upozorila je da neće biti niti brz niti lak ekonomski  oporavak nakon situacije uzrokovane pandemijom virusa korona te smatra da bi u parlamentarnu proceduru trebalo da budu upućeni određeni zakoni za koje kažu da bi poboljšali ekonomsku sliku u Federacije BiH i podigli i poslovni i potrošački optimizam.

Šef ekonomskog tima SDP-a Anto Domazet naglasio je na konferenciji za novinare da je SDP ponudio odgovarajuće prijedloge i koncept koji sadrže tri ključne tačke.

- Mjere koje se odnose na hitne intervencije, prije svega korona zakon dva; stvaranje povoljnijih uvjeta u poslovnom okruženju (usvajanjem zakona) te transformacijske odnosno strukturalne promjene koje treba da se poduzmu da bi se oporavak ubrzao odnosno da bi postao moguć. Oporavak neće doći sam od sebe, zahtijeva velike reforme i promjene. Ako toga nismo svjesni, onda smo u zabludi - naglasio je.    

Smatra da je važno da se ubrza razvoj privatnog poslovnog sektora, ekonomski rast temelji na izvozu, te da se umjesto potrošnje naglasak da na investicije. Tu, kako je kazao, treba dodati i potrebu ubrzane digitalizacije, kao i jačanje institucija koje se, među ostalim, odnose na zdravstvo.

- SDP BiH ima jasne politike, želimo da sudjelujemo. Iniciramo određene stvari. Na Vladi je i na političkim partnerima koji podržavaju Vladu da daju stavove o tome odnosno da oni predlože viziju i da vidimo kuda ide FBiH odnosno BiH. Naravno imajući u vidu partnerstvo sa onima koji formiraju vlast na nivou BiH - kazao je.   

Zastupnik SDP BiH u Parlamentu FBiH Elvir Karajbić podsjetio je u susretu sa novinarima da je Klub zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uputio u parlamentarnu proceduru korona dva zakon za kojeg kaže da je 'sublimacija 25 amandmana koje je Klub SDP-a uputio na Vladin prijedlog korona jedan zakona i odbijeno je.'  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti