Bosna i Hercegovina     | 14.09.2020. 14:10 |

Transparency International o korupciji u vrijeme pandemije - Prijave građana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. septembra FENA - U segmentu 'KORUPCIJA I COVID-19', nevladina organizacija Transparency International (TI) saopćila je da građani najviše prijavljuju korupciju vezanu za humanitarnu pomoć, primjenu karantenskih mjera i pružanje zdravstvenih usluga.

 U Bosni i Hercegovini su od početka pandemije uočena masovna kršenja ljudskih i radničkih prava, nezakonite nabavke medicinske opreme, a primijećene su i zloupotrebe pri dodjeli ekonomske pomoći, navodi TI.

 Transparency International (TI) je putem svog Centra za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije, od januara primio više od 1.500 prijava korupcije i drugih nepravilnosti u vezi s pandemijom COVID-19.

Pored Bosne i Hercegovine, Centar djeluje u 60 zemalja u kojima su građani svjedočili podmićivanju, povlašćenom tretmanu i drugim oblicima korupcije pri dostavi humanitarne pomoći, primjeni mjera ograničenja slobode kretanja i putovanja, ali i pri testiranju i pružanju zdravstvenih usluga kao odgovor na COVID-19.

Programska menadžerica Transparency Internatioanala Alison Matthews rekla je da COVID-19 nije samo zdravstvena i ekonomska kriza već kriza korupcije.

Prema njenim riječima, primjetno je kako su upravo zbog korupcije, vlade širom svijeta zakazale u zadatku da pruže pomoć i neophodne usluge onima kojima je to najpotrebnije u vrijeme pandemije.

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) je zbog COVID-19 krize podnio krivične prijave protiv odgovornih u zdravstvenom sektoru zbog sumnji u nezakonite nabavke medicinske opreme. Zabilježeni su slučajevi kršenja ljudskih prava i sloboda, ali i masovna kršenja prava radnika naročito u pogledu zdravstvene i socijalne sigurnosti radnika.

Transparency International Bosne i Hercegovine je pomogao privatnim predškolskim ustanovama čiji vlasnici su bili diskriminisani prilikom raspodjele obećane ekonomske pomoći te je spriječena praksa zloupotrebe ličnih podataka zaposlenih u javnom sektoru koji se nisu htjeli odreći svojih primanja radi provođenja posebnih ekonomskih mjera.

- Građani često koriste TI Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije kao posljednje sredstvo. Zvanični kanali prijave korupcije su često neefikasni i nesigurni, a oni koji budu prijavljeni, nerijetko ostaju nekažnjeni. Naš zadatak u TI je da ljudima koji prijavljuju korupciju ponudimo nadu i da ih podržimo u njihovim naporima - poručila je Matthews.

Iako je korupcija u Bosni i Hercegovini poprimila endemske razmjere, i dalje je veliki broj osoba koje nisu kažnjene za njihova nedjela. Kako bi pružio podršku žrtvama i svjedocima korupcije te ponudio pravnu pomoć građanima, TI BiH je uspostavio besplatnu info-liniju 0800 55555 putem koje je moguće prijaviti slučajeve korupcije.

Od 2003. godine više od 270.000 ljudi širom svijeta zatražilo je i dobilo podršku Transparency Internationala prilikom prijave korupcije.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo