Bosna i Hercegovina     | 14.09.2020. 17:03 |

Ministar Lučić razgovarao s ambasadorom Velike Britanije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić razgovarao je danas s ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthewom Fieldom.

Britanska ambasada već ima dugu i uspešnu tradiciju saradnje sa Ministarstvom koja će biti nastavljena i u budućnosti.

Ministar Lučić informirao je ambasadora Fielda da je fokus njegovog rada na rješavanju pitanja izbjeglih i raseljenih lica u BiH kroz projekte CEB2 i RSP, ali da se moraju riješiti i pitanja onih koji nisu obuhvaćeni ovim projektima. Zbog toga je ministar Lučić naložio reviziju spiska izbjeglih i raseljenih lica u BiH kako bi se stekao tačan uvid koliko je osoba riješilo svoj status, odnosno koliko još nije riješilo ovo pitanje.

Britanski ambasador obećao je da će pomoći u rješavanju ovog važnog problema, saopćeno je i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Razgovarano je i o pitanjima nasilja u porodici gdje je zaključeno da se mora raditi na podizanju svijesti u BiH kako bi se ovaj problem riješio i pružila sva potrebna pomoć i podrška žrtvama nasilja.

Ministar Lučić i ambasador Field složili su se da je potrebno uložiti maksimalne napore da se riješi pitanje pronalaska preostalih nestalih osoba u BiH kako bi i žrtve i porodice pronašle svoj mir.

Sloboda medija kao jedna od osnovih sloboda svakog demokratskog društva mora biti zagarantovana jer samo slobodni i nezavisni mediji mogu uticati i dati svoj doprisnos u razvoju BH društva, rečeno je takođe na sastanku.

Ministar Lučić cijeni i zahvaljuje Ambasadi Velike Britanije koja je ponudila svu praktičnu i političku podršku i pomoć Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu