Stranačke aktivnosti     | 14.09.2020. 18:04 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Amela Kuskunović: Zdravstvenim radnicima omogućiti puni iznos plate ako su na bolovanju zbog zaraze koronavirusom

U Pravilnik o listi profesionalnih bolesti u FBiH još nije unesen SARS-CoV-2, javnosti poznatiji kao koronavirus. To znači da se zdravstvenim radnicima kao i radnicima u zdravstvu umanjuje plata ako odu na bolovanje zbog zaraze ovim virusom. Amela Kuskunović, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH podnijela je inicijativu da se Pravilnik izmijeni kako zdravstveni radnici i radnici u zdravstvu ne bi osjećali barem finansijske posljedice zbog bolesti kojoj su najizloženiji.

„Zdravstveni radnici i radnici u zdravstvu stoje na prvoj liniji borbe protiv virusa koji je zaustavio svijet. Daleko najveću žrtvu i odricanja u proteklih sedam mjeseci podnose upravo oni. Pored toga, zdravstveni radnici su i najizloženiji zarazi. Iznimno je nepravedno one koji rizikuju svoje zdravlje kako bi spasili živote oštetiti za dio plate. Oni ne traže nagrade i priznanje za obavljanje svojih zaduženja, ali finansijski ih oštetiti u slučaju da obole, poraz je jednog društva. Ministarstvo je trebalo biti pokretač izmjena pravilnika kojim bi se ovaj problem regulisao još u martu ove godine. Sramotno je što ministar Vesko Drljača i resorno ministarstvo nije prepoznalo ovaj problem. Zato je Naša stranka uputila hitan prijedlog Izmjene pravilnika o dopuni Pravilnika o listi profesionalnih bolesti u koju nije uvršten SARS-CoV-2. Tražimo da se ovaj prijedlog razmatra već na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH“, rekla je Kuskunović.

Ona je podsjetila da je zastupnica Naše stranke u Skupštini ZDK Sanja Renić sličnu inicijativu uputila u tom kantonu gdje se dešava diskriminacija radnika oboljelih od koronavirusa. Naime, neki radnici zaraženi koronavirusom na bolovanju dobijaju puni iznos plate dok drugi dobijaju 80 posto.

 

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

+387 33 408 884

https://www.facebook.com/nasastranka.ba/

www.nasastranka.ba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta