Bosna i Hercegovina     | 15.09.2020. 07:59 |

U Predstavničkom domu PSBiH danas o Izbornom zakonu i javnim nabavkama

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja je zakazana za danas razmatrati nekoliko zakonskih rješenja koja se tiču Izbornog zakona, javnih nabavki te prekršaja.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić zatražio je da se po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene Izbornog zakona, a poslanici će se prvobitno izjasniti o hitnosti procedure donošenja tog zakonskog rješenja.

Kako je predlagač pojasnio, izmjene se tiču provođenja Odluke Ustavnog suda BiH u vezi s izborima u Mostaru.

Na predloženom dnevnom redu su i izmjene Zakona o prekršajima koje je predložilo Vijeće ministara u drugom čitanju kao i izmjene Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH koje je također predložilo Vijeće ministara BiH.

Poslanici Kluba Demokratske fronte predložili su novi tekst Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine i to, kako su obrazložili, kako bi se otklonile uočeni određeni problemi u smislu primjene pojedinih odredbi Zakona.

Cilj je, navode iz DF-a, pojednostaviti postupak javnih nabavki, osigurati transparentnost i nadzor nad tim te maksimalno smanjiti mogućnost zloupotreba sistema javnih nabavki te omogućiti daljnju harmonizaciju s direktivama, što je jedna od obaveza BiH u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

- Korupcija u javnim nabavkama košta društvo u iznosima koji se mjere u milijardama eura, stoga je neophodno da se ojača zakonodavstvo u ovoj oblasti, a ovim zakonom se maksimalno onemogućavaju koruptivni postupci poput sukoba interesa - kažu iz DF-a.

Jedno od zakonskih rješenja koje će se naći pred poslanicima je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH. Prijedlog je to dopredsjedavajuće Doma Borjane Krišto (HDZ) te poslanica Darijane Filipović (HDZ), Alme Čolo (SDA), Nade Mladine (SDP) i Editedarijana Đapo (SBB).

Kako su u obrazloženju navele, predloženim izmjenama zakona jasnije se definira način označavanja cijena u maloprodaji jer se sadašnje odredbe različito tumače u pojedinim kantonima i gradovima te upućuju na neusklađenost o pitanju predmeta isticanja cijene proizvoda.

Intencija je da se osigura da potrošač ne dolazi u zabunu kada je u pitanju cijena prilikom odabira proizvoda, te da se jasnije definira način lijepljenja deklaracije, ali i označavanja roka trajanja proizvoda.

Na dnevnom redu je i Specijalni izvještaj o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko Distrikta BiH i kantonima FBiH sa izuzetkom policijsko-sigurnosnih struktura.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo