Bosna i Hercegovina     | 15.09.2020. 09:36 |

Preminuo Momčilo Krajišnik

FENA Internet

BANJA LUKA, 15. septembra (FENA) - Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik preminuo je u Banjoj Luci u 75. godini od posljedica infekcije koronavirusom, potvrđeno je iz UKC-a RS u Banjoj Luci.

 

- Obavještavamo javnost i medije da je jutros, u 06.00 sati u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS, od posljedica infekcije novim koronavirusom preminuo Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske - saopćeno je iz UKC RS-a.

Krajšnik je bio jedan od osnivača Srpske demokratske stranke (SDS)a. Nakon prvih višestranačkih općih izbora u SR BiH izabran je za predsjednika Skupštine SR BiH. 

Nakon rata bio je i član Predsjedništva BiH od 1996. do 1998.

Uhapšen je 3. aprila 2000. u akciji francuskih komandosa u sastavu SFOR-a i pritvoren u zatvoru Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (Haaški tribunal) u Haagu. Optužen je za zločin protiv čovječnosti, etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini, a 27. septembra je proglašen krivim za istrebljenje, ubojstva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti. Osuđen je na 27 godina zatvora. Haški tribunal mu je 17. marta 2009. smanjio kaznu na 20 godina zatvora. Pušten je na slobodu 30. augusta 2013. godine, poslije izdržavanja dvije trećine kazne.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo