Stranačke aktivnosti     | 15.09.2020. 09:45 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Jasna Duraković, zastupnica Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Skupštini Kantona Sarajevo u skupštinsku proceduru je uputila Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom kojom se olakšava i ubrzava proces smještaja djece i odraslih u hraniteljske porodice.

“Hraniteljstvo kao porodični oblik zaštite kojom se djetetu ili odraslom licu osigurava odgovarajući porodični smještaj i zaštita u hraniteljskoj porodici ima veliki značaj u sistemu socijalne zaštite i potrebno je stvoriti sve pretpostavke za njegovu jednostavnu i široku primjenu u praksi. Hraniteljstvo je trenutno možda i najbolji alat koji imamo za smještaj korisnika i ujedno najzdraviji za korisnika. Moramo učiniti sve što je u našoj moći da smještaj u hraniteljsku porodicu bude brz, efikasan, ali i siguran”, poručuje Duraković.

Ovim prijedlogom iz Zakona se briše odredba da su za priznavanje prava i uključivanje na smještaj u hraniteljsku porodicu nadležne općinske službe socijalne zaštite. Poslovi iz oblasti hraniteljstva ostaju u nadležnosti Centra za socijalni rad, ali više nisu u striktnoj nadležnosti općinskih službi, nego se otvara mogućnost da Centar drugačije organizira i realizira ove poslove, a sve s ciljem pojednostavljenja i ubrzanja procedura kojima se zasniva hraniteljstvo.

“Hraniteljstvo je jedan od najvažnijih alata u socijalnoj zaštiti. Kod nas se premalo koristi, između ostalog, i zbog administrativnih peripetija koje želimo otkloniti. U mandatu naše Vlade konačno je formirana Služba za hraniteljstvo, ubrzani su procesi, a sada želimo još veću efikasnost. Usvajanjem ove zakonske izmjene omogućit će se Centru za socijalni rad bolja organizacija poslova i efikasna tranzicija s ciljem povećanja kvaliteta usluge, ali i rasterećenja ionako preopterećenih opštinskih službi socijalne zaštite”, istaknula je Duraković.

Zastupica Jasna Duraković napominje da u Centru za socijalni rad egzistira Služba za hraniteljstvo kao posebna organizaciona jedinica koja se bavi zagovaranjem, promocijom i edukacijom hranitelja i profesionalaca i drugim poslovima na provođenju Zakona o hraniteljstvu. Ovom izmjenom otvara se mogućnost da se i pomenuta pitanja stave u nadležnost Službe koja je usko specijalizirana za hraniteljstvo i raspolaže profesionalcima koji rade isključivo na pitanjima koja se tiču hraniteljstva.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'