Bosna i Hercegovina     | 15.09.2020. 11:12 |

Okrugli sto o mehanizmima zaštite ljudskih prava u slučaju zloupotrebe ovlasti

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) – Mehanizmi zaštite ljudskih prava u slučaju zloupotrebe policijskih ovlasti, tema je okruglog stola koji se održava danas u Sarajevu.

Radi se o skupu, organiziranom u sklopu projekta "Policija i poštivanje ljudskih prava u BiH“, a koji se realizira uz finansijsku podršku Evropske unije (EU) putem evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava.

Sudionici okruglog stola razmatraju mogućnosti unapređenja mehanizama zaštite ljudskih prava i različite aspekte poštivanja smjernica u korištenju ovlaštenja od policijskih agencija, kao i pitanja iz domena rodne ravnopravnosti.

Kako je uoči održavanja skupa istaknuo generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) Benjamin Plevljak, opći cilj projekta jeste osnaživanje ljudskih prava unutar policijskih agencija i prilikom primjene policijskih ovlasti.

- Projekt ima dva stupa, a prvi se odnosi na osnaživanje položaja žena, odnosno ravnopravnost spolova unutar policijskih agencija i promociju uloge žena – kazao je Plevljak, navodeći kako žene nisu u dovoljnoj mjeri zastupljene u policijskim strukturama.

Naime, prema istraživanju CSS-a iz 2017. godine, od ukupnog broja policijskih službenika u BiH (oko 16.000), svega oko osam posto čine policijske službenice.

Drugi projektni stup odnosi se na mehanizme zaštite ljudskih prava u slučaju zloupotrebe policijskih ovlasti, a preliminarna istraživanja na tom planu svjedoče o tome da građani nisu u dovoljnoj mjeri upoznati o tim mehanizmima, kao i o tome da ne poznaju policijske ovlasti, a što rezultira velikim brojem žalbi na rad policijskih službenika za koje se naknadno utvrdi da nisu utemeljene.

Predsjednica Udruženja ‘Mreža policijskih službenica’ Kristina Jozić podsjetila je kako je ovo udruženje partner u realizaciji spomenutog projekta te da okuplja više od 400 policijskih službenica iz svih policijskih agencija u BiH.

Potcrtala je značaj promoviranja rodne/spolne ravnopravnosti, što su ciljevi koji, kako je kazala, na najdirektniji način korespondiraju s misijom Udruženjas koje predvodi.

- Iako je u posljednje vrijeme sve više žena u policijskim strukturama, činjenica je da su policijske službenice, nažalost, još podzastupljene u policijskim agencijama na svim nivoima u BiH – kazala je Jozić, podsjećajući da bi ta zastupljenost, prema zakonskim rješenjima, trebala biti oko 40 posto.

Posebno zabrinjavajućom ocijenila je činjenicu da žena gotovo nikako nema na mjestima odlučivanja/rukovodnim pozicijama, upozoravajući na poražavajući podatak o tome da nijednom od 16 policijskih agencija u BiH ne rukovodi žena.

Po njenim riječima, istraživanja pokazuju da je u policiji prisutna visoka ‘tamna’ brojka slučajeva diskriminacije po osnovu spola, uključujući i seksualno uznemiravanje, što pokazuje da je nužno pristupiti mjerama za prevazilaženje predrasuda i rodnih stereotipa, a prioritetno putem kontinuirane edukacije na nivou svakog policijskog organa i agencije.

U sklopu spomenutog projekta bit će, kako je rečeno, detektirani i analizirani svi institucionalni mehanizmi i policijske ovlasti u BiH, te date određene preporuke za unapređenje stanja na tom planu, a u sklopu toga bit će kreirana jednu interaktivna web-stranica kako bi građani bili u prilici upoznati se o policijskim ovlastima i načinima kako se popunjavaju žalbe u skladu sa zakonima kojima je ta oblast regulirana.   

Projekt "Policija i poštivanje ljudskih prava u BiH“ finansira EU, a provode Centar za sigurnosne studije - CSS (Sarajevo, BiH), Udruženje "Mreža policijskih službenica“ (Sarajevo, BiH) te Ženevski centar za upravljanje sigurnosnim sektorom (Ženeva, Švicarska).

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu