Ekonomija     | 15.09.2020. 12:47 |

Sweden/USAID FARMA II projekt podržava modernizaciju mljekarstva u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, organizovalo je danas u Banjoj Luci završno testiranje za 24 farmera obučena za umjetnu oplodnju goveda i dodijelilo 20 kompleta opreme za umjetnu oplodnju koju će koristiti na farmama na kojima rade.

Obuka i oprema za umjetnu oplodnju, koja će farmerima pomoći  da povećaju stada, proizvodnju i kvalitet mlijeka, dio su većeg poduhvata za modernizaciju mljekarstva, koji također uključuje i razvoj web aplikacije OptiMilk, koja će inicijalno biti dostupna za 120 članova Udruženja i omogućiti im da prave i pravilno doziraju optimalne mješavine stočne hrane koristeći sastojke kojima raspolažu.

FARMA II projekt je također podržao Udruženje u izradi knjige o slobodnom uzgoju stoke, kako bi pomogao farmerima da slijede najnovije EU trendove u mljekarstvu.

- Članovi našeg udruženja proizvedu oko 40 miliona litara mlijeka godišnje. To čini 15 posto od ukupnog mlijeka proizvedenog u Bosni i Hercegovini, a mi to želimo povećati - rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS Vladimir Usorac.

Dodao je da će od danas farmeri moći pravovremeno izvoditi umjetno osjemenjivanje goveda, bez čekanja na veterinare do kojih je često teško doći.

Očekuje se da će tokom prvih godinu dana nakon obuke članovi Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS povećati proizvodnju mlijeka za 800.000 litara.

Sweden/USAID FARMA II projekt je podržao  bh. proizvođače mlijeka u ispunjavanju potrebnih standarda sigurnosti hrane i pripremio ih je za inspekciju od strane Ureda Evropske unije za hranu i veterinarstvo, saopćeno je iz tog projekta.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo