Bosna i Hercegovina     | 15.09.2020. 12:59 |

Polusatna pauza nakon koje će se poslanici PSBiH izjasniti o dnevnom redu

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjasnit će se nakon pauze o tome da li će u dnevni red sjednice uvrstiti zaključak u okviru kojeg bi se trebali odredili prema Evropskom danu sjećanja na žrtve totalnih režima i regulirali obilježavanje tog dana.

Izjašnjenje o tome predložio je šef Kluba poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović koji je podsjetio da taj klub već treći put pokušava uvrstiti tu tačku u dnevni red sjednice te je pozvao Vijeće ministara da pripremi rezolucije Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta koje se odnose na totalitarne i bivše komunističke režime.

- Vijeće ministara treba da ponudi prijedlog odnosa prema tom pitanju koji će biti prihvatljiv svima i došlo je vrijeme da se to pitanje riješi - kaže Lovrinović.

Predsjedavajući Doma Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) kazao je da je prijedlog Lovrinovića izazvao ozbiljnu raspravu na sjednici Proširenog kolegija u kojem su šefovi svih klubova u Domu.

To tijelo nije prihvatilo da se vodi rasprava danas na sjednici Doma, dodaje Radmanović, ni na ovaj pojednostavljen način, te je Radmanović pozvao da poslanici glasaju protiv uvrštavanja ove tačke u dnevni red sjednice.

- U pitanju je rezolucija koja se odnosi na prošlost ne samo BiH nego i šire, ona bi izazvala rasprave bez rezultata jer je jasno da se oko prošlosti ne slažemo. Imamo važnijih poslova nego da građani slušaju rasprave bez rezultata. Ne slažemo se oko ovakvih historijskih stvari, pozivam vas da se ne bavimo prošlošću oko koje ćemo se još više podijeliti. Ovdje gdje se izjednačavaju žrtve i zločinci neće proći - rekao je Radmanović.

Lovrinović je također kazao da ne želi proizvesti rasprave nego da se poslanici odrede o zaključku.

U okviru rasprave o dnevnom redu poslanik Naše stranke Damir Arnaut predložio je inicijativu kojom se od Vijeća ministara BiH traži da u roku od 10 dana provede procedura prema Republici Hrvatskoj kako bi se omogućila prekvalifikacija graničnog prijelaza Gabela.

Pojasnio je da je nakon pandemije Hrvatska zatvorila većinu graničnih prijelaza prema BiH uključujući i prijelaz Gabela polje što nije bio problem tokom ljetnih mjeseci, ali sada djeca koja pohađaju nastavu u Hrvatskoj moraju putovati 14 kilometara zaobilaznicom preko graničnog prijalaza Doljani do škole iako im je škola na kilometar ili dva od kuće.

- Nema vremena da ovo ide kroz komisijsku fazu, a i nema potrebe jer se samo šalje inicijativa Vijeću ministara da se ishodi otvaranje ovog graničnog prijelaza - kazao je.

Poslanik Naše stranke Predrag Kojović zatražio je da se poslanici danas izjasne o inicijativi kojom se od Vijeća ministara traži da u roku od 10 dana otpočne koordinaciju s nadležnim tijelima s ciljem omogućavanja izučavanja nacionalne grupe predmeta za sve učenike u cijeloj BiH.

Kako je naveo, BiH ima različitu praksu upisivanja zvaničnih naziva predmeta te, iako je obrazovanje u nadležnost entiteta odnosno kantona, BiH je prihvatila dokumente koji zabranjuju diskriminaciju, a Kojović je kazao da posljednji primjeri pokazuju da je u pitanju ogroman problem.

Nakon rasprave o dnevnom redu poslanik Demokratske fronte (DF) Zlatan Begić zatražio je polusatnu pauzu uz obrazloženje da poslanici nisu dobili pisani materijal novopredloženih tačaka dnevnog reda.

Predsjedavajući Radmanović je to odobrio i najavio da će se poslanici o svemu izjasniti nakon pauze.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'