Svijet

Hong Kong - Gotovo 1,8 miliona stanovnika testirano na virus

Internet, Ilustracija

HONG KONG, 15. septembra (FENA) - Gotovo 1,8 miliona stanovnika Hong Konga pristupilo je dobrovoljnim testovima na koronavirus u sklopu velikog programa testiranja, što je rezultiralo identifikacijom 42 slučaja, saopćila je vlada u utorak.

Dvosedmični program testiranja, koji je završen u ponedeljak, imao je za cilj identifikovanje asimptomatskih prenosilaca koronavirusa kako bi se presjekao prenosni lanac u novom valu slučajeva koji je počeo u julu.

- Program je dobro okončan, ispunili smo politički cilj - rekla je čelnica Hong Konga Carrie Lam na konferenciji za novinare.

- Identificirali smo potvrđene slučajeve, izolirali smo ih i pružili im tretman za presijecanje lanca prenosa - rekla je Lam, prenio je AP.

Kineska centralna vlada osigurala je resurse i osoblje za program testiranja u gradu, a mnogi stanovnici Hong Konga izrazili su strah da bi se DNK mogla prikupiti unatoč tome što je vlada Hong Konga odbacila takvu zabrinutost.

Od vrhunca izbijanja epidemije u julu - za šta su dijelom krivi izuzeci od zahtjeva za karantin za osoblje aviokompanija, vozače kamiona iz kontinentalne Kine i mornare na teretnim brodovima - broj slučajeva se neprestano smanjuje.

Prvi put u posljednja dva mjeseca Hong Kong danas nema novih slučajeva zaraze.

(FENA) H.D.