Bosna i Hercegovina     | 15.09.2020. 14:16 |

Turković primila u nastupnu posjetu ambasadoricu Kraljevine Švedske u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković primila je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Kraljevine Švedske u BiH Johannu Strömquist.

Turković je tokom razgovora sa ambasadoricom istakla da je Švedska veliki prijatelj Bosni i Hercegovini i izrazila zahvalnost švedskoj vladi jer drži BiH visoko na listi prioriteta svoje vanjske politike i aktivno se zalaže da BiH bude na agendi prioriteta i Evropske unije.

Dodala je da između dviju zemalja nema otvorenih pitanja i zahvalila Ambasadi Švedske i Švedskoj razvojnoj agenciji za projekte koje provode u BiH u cilju smanjenja nezaposlenosti, poboljšanja konkurentnosti i općenito ekonomskog razvoja.

Ministrica i ambasadorica su razmijenjene informacije o situaciji u obje zemlje na polju borbe protiv pandemije CVOVID-19, te izazovima u oblastima ekonomije, zdravstva, turizma, protoka ljudi i roba i drugog.

Turković je informirala ambasadoricu o unutrašnjoj političkoj situaciji u našoj zemlji, istakavši očekivanje da će sedam od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije za BiH biti ispunjeno do kraja godine, kao i usvojena Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina, te formirana Komisija za NATO integracijski proces.

U kontekstu predstojećih lokalnih izbora, ministrica je istakla da je poslana poruka pripadnicima bh. dijaspore, od kojih je veliki broj u Švedskoj, da izađu na glasanje.

Ambasadorica Strömquist je informirala o prioritetima vanjske politike Švedske istakavši da će akcenat u narednom periodu biti na borbi protiv organiziranog kriminala i podizanju nivoa sigurnosti, te najavila nastavak podrške njene zemlje evropskom putu Bosne i Hercegovine i regiona, iskazavši uvjerenje da će članstvo u EU definitivno stabilizirati region.

Ministrica je u kontekstu sigurnosti istaknula važnost što većeg utjecaja Evropske unije u regiji posebno u današnjim okolnostima. Istaknula je da vjeruje da su evropski prijatelji svjesni mogućih posljedica, što bi trebalo biti uzeto u obzir u smislu dinamike evropskih integracija, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'